HÍREK

05szept.
2022

Mától új parkolási rend lép érvénybe a fővárosban

Mától új parkolási rend lép érvénybe a fővárosban

Mire szükséges odafigyelni, hogy ne járjon pórul? Melyek a legfontosabb változások? 2022. szeptember 5-én, hétfőn reggeltől átalakul az eddig megszokott budapesti közterületi parkolási rendszer. Az új parkolási rend alapját a Fővárosi Önkormányzat döntése képezi, amely négy új, egységes díjövezetet hoz létre Budapesten.

 

Ez nem azt jelenti, hogy ezentúl összesen 4 darab zónakód lesz használatban a városban, hanem: 

A négy új díjövezeten belül a kerületek továbbra is több kisebb zónát hoznak létre, egységesebb tarifákkal és idősávokkal, de eltérő zónakódokkal, aszerint, hogy az adott közterület a főváros, vagy az adott önkormányzat kezelésében van-e.

Parkolójegy vásárlásakor elektronikus díjfizetésnél tehát továbbra is a négyszámjegyű zónakódot kell keresni, melyek a rendelet alapján különböző besorolásúak lehetnek: A, B, C vagy D fizetési "zónába" tartozhatnak.

 

A budapesti parkolási díjövezetek 2022. szeptember 5-től, melyek ezen felül még számos kisebb zónára oszlanak:

 

A zóna: 600 forint, 8.00-22.00, max 3 óra
B zóna: 450 forint, 8.00-20.00, max 3 óra
C zóna: 300 forint, 8.00-18.00, max 3 óra
D zóna: 200 forint, 8.00-18.00, időtartam-korlátozás nélkül

 

zónatérkép

 

NE PARKOLJON MEGSZOKÁSBÓL!

Mi változhat szeptember 5-től ott, ahol általában parkol?


1. VÁLTOZIK A FIZETŐS IDŐSÁV KEZDETE ÉS VÉGE

  • IDŐSÁV KEZDETE – REGGEL 8:00 ÓRA:

A legtöbb zónában reggel 8:00-tól fizetni kell a parkolásért az új rendszerben, köztük számos olyan helyen, ahol eddig 8:30 volt a kezdés, így azt, aki megszokásból parkol, bírság várhatja. Egyes kerületek azonban eltérhetnek ettől (például a II. kerület).

  • IDŐSÁV VÉGE – KÉSŐ ESTE:

– Az „A” jelű fizetési övezetben este 22:00-ig szükséges parkolójegyet váltani az új rendszerben – számos olyan korábbi zónában is, ahol eddig csak este 18:00-ig vagy 20:00-ig kellett fizetni. Ilyen többek között a Belváros, jónéhány hetedik- és nyolcadik kerületi zóna, valamint Újlipótváros jó része.
– A „B” jelű övezetekhez tartozó zónákban 20:00-ig kell parkolójegyet váltani –  számításaink szerint több mint 30 olyan korábbi zóna területén tolódik ki a fizetős időszak, ahol eddig 18:00-ig kellett fizetni.

 

2. A MAXIMÁLIS VÁRAKOZÁSI IDŐ 3 ÓRA

Az új díjövezetek nagy részében ezentúl legfeljebb 3 órán át lehet majd várakozni, így számos forgalmas területen is lerövidül a maximális várakozási idő, például Újlipótvárosban, Zuglóban, vagy az V. kerületben. 

 

3. VÁLTOZHATNAK A ZÓNAKÓDOK

Számos eddigi zónakód megszűnik (mintegy 30), de marad körülbelül 60 különböző zónakód, és néhány új kód is érkezik a rendszerbe.
VIGYÁZAT: szeptember 5. után a megszokott zónakódok nem feltétlenül ugyanazt a területet fedik majd le, mint azelőtt! Ellenőrizz
e a térképen, hogy a kiválasztott zónakód valóban azt a helyet jelöli-e, ahol éppen parkol.

 

4. EMELKEDIK A PARKOLÁSI DÍJ
 
– Az elérhető zónainformációk alapján, becslésünk szerint átlagosan körülbelül 133 forinttal emelkedik az óradíj, és 230 forinttal egy átlagos budapesti közterületi parkolás díja. 
– Lesz olyan zóna, ahol csupán 25 forint a óradíj-emelkedés, az eddig legdrágább sávba tartozó zónákban az átlagosnál alacsonyabb mértékben emelkedik. A legolcsóbb, 175 forintos óradíjak viszont több helyszínen is az átlagosnál nagyobb mértékben drágulhatnak. 

5. ÚJ FIZETŐS TERÜLETEK
Információk szerint eddig nem fizetős területek is fizetőssé válhatnak az ősz folyamán, például Kelenföldön, vagy Zuglóban.
 

Figyelem: a fenti adatok és információk tájékoztató jellegűek, előzetes információk, térképek és zónák összevetése alapján készültek. Parkolás indításakor mindenképp ellenőrizze a zóna adatait az alkalmazásban!

 

forrás: Simple és Evopay parkolási alkalmazások