HÍREK

04máj.
2022

3 kirándulóhely elektromos autósoknak

3 kirándulóhely elektromos autósoknak

Az M7-esen áll a dugó a Balaton felé? Lehet ám máshova is menni, például a Dunakanyar is remek lehetőségeket rejt.

 

 

1.) Prédikálószék

Prédikálószék a Pilis egyik leglátogatottabb kilátópontja, egyszerűen meseszép a kilátás, megéri a néhol nehéz túrát a Vadálló-kövek érdekes sziklaformációival. Amellett, hogy egy remek kardió edzésen vehetünk részt itt, még az elektromos autónkat is feltölthetjük, míg mi kikapcsolódunk.

A túra hossza: 14,6 km

A túra időtartama5 óra

Szintkülönbség: 550 m fel, ugyanannyi le.

Kiindulópont: Dömös

Töltési lehetőség:

A Dunakanyar népszerű kirándulóhelyén felállított dupla csatlakozós okos töltőoszlopot a Villanyautósok Közösségének tagjai, a Promel Bt. és az AGT – gyorstoltok.hu ajánlották fel a dömösi önkormányzat részére. A készülék a Községháza előtti parkolóban üzemel (Táncsics Mihály út 2.), és éjjel-nappal elérhető. A töltés ingyenes, a folyamat a kábel csatlakoztatása után automatikusan indul, de a parkolásért nappal 250 Ft/óra vagy 1000 Ft/nap díjat kell fizetni. A töltő 14 kW teljesítménnyel gazdálkodik, amit akár egy autónak is oda tud adni (egy autó csatlakozása esetén), de meg tud osztani egyenlő arányban két autó között is (7-7 kW három fázison). Amennyiben mindkét csatlakozóra 1 fázissal tölthető autó kerül, akkor mindkét autó ~4,6 kW-tal tud tölteni (feltéve, hogy a fedélzeti töltőjük tudja ezt a teljesítményt).

A túra jellege:

Viszonylag hosszú túra, a Szentfa-kápolnától igen kemény, meredek kaptató a Vadálló-kövekig, a Prédikálószéktől egyenletesen lejtő, sok helyen széles, kényelmes gyalogutakon, néha átkelés a Malom-patakon köveken ugrálva. Nedves, esős időben inkább ne ezt a túrát válasszuk! A túrát az általunk ajánlott irányban érdemes végigjárni, a Vadálló-kövektől lefelé jönni sokkal veszélyesebb mutatvány, mint a felfelé irányba történő kaptató.

A magyar viszonyokhoz képest meglehetősen nehéz túrára mindenképpen csak az alkalomhoz illő lábbeliben, azaz jó minőségű, strapabíró, bokát jól tartó túrabakancsban vállalkozzunk. A Vadálló-kövek meredek szakaszán és a patak völgyében is nagyon jól jöhet egy pár túrabot. A kissé hűvösebb időben pedig érdemes egy polárfelsőt vagy dzsekit bedobni a hátizsákba.

2.) A Zsámbéki Romtemplom panorámatúra

Ezt a rövid kirándulást kifejezetten családoknak javasoljuk, mutatjuk miért.

A túra hossza: 3 km

A túra időtartama1 óra

Szintkülönbség: 150 m fel, ugyanannyi le.

Kiindulópont: A túra kiindulási- és célhelye a Zsámbéki Romtemplom, ahol ingyenes parkolásra is van lehetőség. A romtemplom (közelebbi) megtekintéséhez belépődíjat kell fizetni, de mindenképpen ajánljuk.

Töltési lehetőség:

A Szépia Bio és Art Hotel parkolójában már tölthejük az autónkat. A szálloda szolgáltatásainak köre idén év elején bővült egy 2 állásos elektromos autó töltővel.A töltőállomás megfelel az IEC 61851-1 nemzetközi szabványnak, amely definiálja az elektromos járművek vezetékes váltakozó áramú töltését. Különböző típusú töltőcsatlakozók és átalakítók állnak rendelkezésre opcionális kiegészítőként, melyek lehetővé teszik bármely szabványos elektromos jármű biztonságos töltését.Két jármű egyidejű töltését teszi lehetővé, akár 2x22 kW teljesítménnyel és szabványos Typ 2-es típusú – IEC 62196-2 aljzattal.Az elektromos töltő használatának díja: 2.500 Ft / alkalom.

A túra jellege:

A Zsámbéki Romtemplom méltán népszerű turistalátványosság, aminek meglátogatását érdemes egybekötni egy kis zsámbéki városnézéssel, vagy akár egy kellemes túrával is. A Gerecse-hegység egyik legkeletibb vonulata, a Nyakas-hegy, éppen körbeöleli Zsámbékot, így minden adott hozzá, hogy ne csak az Öregtemplomot és Zsámbékot, de a környező túraútvonalakat is megismerjük. 

Ha csak kevés idő áll rendelkezésünkre, vagy meg szeretnénk szerettetni a túrázást gyermekeinkkel és be szeretnénk vezetni a természetjárás örömeibe, ez a rövid, de tömör élményekkel teli útvonal remek választás.

A Nyakas-tető fennsíkra érve jól belátható az előttünk és mögöttünk lévő szakasz is, valamint megpillanthatjuk a feszületet is, ami - mondjuk úgy - útvonalunk fordítópontja. Itt érdemes megpihenni, kiélvezni a panorámát (a Zsámbéki Romtemplommal együtt), majd elhagyva a sárga sáv jelzést (ami egy komplettebb, bő 9 kilométeres túra a Nyakas-hegyen, bár a hozzá tartozó összes felfelét már ezzel a rövid kanyarral letudtuk) mi éppen a kereszt előtt induló meredek, keskeny ösvényen indulunk vissza.

A Nyakas-hegyi feszület erősen esős, vagy fagyos időszakban nem biztos, hogy a legjobb útvonal a visszajutáshoz, de száraz időben mindenképp megéri, mert izgalmas, látványos és mégis könnyen abszolválható.

3.) Hegyi patak, erdei tavak, vízesések, kisvasút, pisztrángok

A Szilvásvárad melletti Szalajka-völgy nemcsak a Bükk, hanem egész Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye

Népszerűségét elsősorban egyedülállóan szép természeti környezetének, jó megközelíthetőségének, kitűnő infrastruktúrájának, megbízható kisvasútjának, igazi gyerek- és családbarát aktivitásainak és számtalan étkezési és vásárlási lehetőségeinek köszönheti.

A túra hossza: 5 km (kisvasutazás nélkül)

A túra időtartama: 3 óra

Szintkülönbség: 100 m fel, ugyanannyi le.

Kiindulópont: A völgy bejáratához legközelebbi, ún. erdészeti parkoló, mely díjköteles.

Töltési lehetőség:

Szilvásvárad - Park utca

La Contessa Kastélyhotel

2 * 22kW (Type2) (AC)

Szolgáltatás díja (bruttó): 100 Ft/kWh

Töltőazonosító: 10037

Töltő típusa: Ensto EVF200

Kirándulásunk alatt, itt tölthetjük autónkat, esetleg egy kellemes ebéd is beleférhet a kastélyszállóban, míg az elektromosság dolgozik.

A túra jellege:

Könnyű túra, rengeteg látnivalóval valamint Kisvasúttal, ami a felnőttek és gyerekek kedvence egyaránt.

Magyarország legkedveltebb és legforgalmasabb kisvasútja. Minden nap közlekedik, nagyjából óránként követik egymást a szerelvények, nyáron 8.30-tól 18.00 óráig.

A klasszikus szalajka-völgyi séta kisvasutazással kezdődik a végállomásig a Fátyol-vízesésig, majd onnan kényelmes tempóban az összes látnivalót érintve sétálhatunk vissza a völgy bejáratáig. Az utóbbi évek felújításainak köszönhetően az egész völgy akadálymentesen használható, bátran vihetünk babakocsit is. Kerékpárral is végigjárható, a szintkülönbség minimális, hétvégén viszont számolni kell az óriási gyalogos forgalomra, ilyenkor enyhén szólva sem ideális a völgy kerékpárosoknak.

A kisvasút végállomáson található hazánk talán leghangulatosabb tisztása a Gloriette-tisztás pihenőkkel, piknikezésre kiválóan alkalmas terület.

A Szalajka-forrástól rendkívül meredek és  esős, nedves időben veszélyesen csúszós útra számítsunk, csak gyakorlottabb túrázók induljanak fel a hegyoldalban.

A Felső-tótól visszafelé a patakot követő kényelmes úton hamarosan a völgy ikonikus természeti szépségét érjük el, a mésztufa lépcsőkön lezúduló Fátyol-vízesést. Láthatjuk még később a Szabadtéri Erdei múzeumot, Sziklaforrást és a pisztrángtelepet is a lefelé vezető úton.

szerző: Dafkó Eszter - ALD Head of Client care