HÍREK

07okt.
2021

Autónk őszi felkészítése

Autónk őszi felkészítése

Arra már mindenki felkészült, hogy télen vezessünk óvatosabban a hideg és csúszós körülmények miatt. Van, aki el sem indul havazásban. Azonban nem árt felkészülni az őszi viszonyokra sem, hiszen többféle csapadék esik, a nap már nem süt annyit és korábban sötétedik. Hogyan tudjuk a legegyszerűbben és legjobban kezelni a megváltozott vezetési körülményeket?

Néhány egyszerű tippel szeretnénk hozzájárulni, hogy ősszel is gondtalanul tudjunk autóba ülni.

Ellenőrizzük az ablaktörlő lapátokat. Esős, nyirkos időben vagy az előttünk lévő autóról felcsapódó saras víz megnehezíti a kilátást. Ha csíkozva, nagyobb felületet kihagyva töröl, mielőbb cseréltessük.

Latyakos időben a szélvédőt sűrűbben kell mosni. Elkerülve az ablakmosó befagyását, idejében töltsük fel téli szélvédő folyadékkal a tartályt.

A hidegebb idő közeledtével megnövekedik a gépjármű elektromos energiafogyasztása. Az ablak vagy ülésfűtés, párásítás növelik az elektromos terhelést. Ha nehezebben indul az autó vagy rövid távokat megyünk ajánlott töltőre tenni az akkut.

Ha a nappali hőmérséklet 7 fok alá süllyed, szereltessük fel a téli abroncsokat. Ebben az időszakban már megjelenhetnek a hajnali lefagyások. Legyünk különösen óvatosak hidakon, felüljárókon.

Az őszi csapadékos körülmények között, gyakrabban koszolódik az autónk. Az önkiszolgáló mosóban magunk is elvégezhetjük a jármű tisztítását. Érdemes odafigyelni egy-két dologra, ha mi magunk vállalkozunk az autómosásra:

A nagynyomású gőzborotva pisztolyt legalább 40 cm távolságból használjuk. Ha túl közel állunk kárt tehetünk a fényezésben a kiálló karosszéria elemekben. Az mosóhabot hagyjuk, hogy magától lefolyjon. A szennyeződéseket a hab feloldja.

Óvjuk a fényezést, lakkozást. Manapság a piacon különböző árú és minőségű kerámia bevonatot tartalmazó szereket lehet kapni. Ezek a termékek egyben tisztítanak és védenek. A kerámia bevonat legfontosabb jellemzője a hidrofób vagy víztaszító, vízpergető hatás. Ezentúl védi a jármű lakkrétegét a külső behatásokkal  szemben, mint pl. a savas eső, madárürülék, a fáról lehulló gyanta. Nem utolsó sorban, ragyogó és csillogó megjelenést biztosít. A viasz típusú szerekhez képest kevésbé vonzzák a port. Akinek sötét fényű az autója, tapasztalatból tudja, hogy mosás után nem sokkal már látható porréteg keletkezik az autón. A kerámia bevonat felvitele nem igényel különösebb szaktudást. Mi magunk is bátran kipróbálhatjuk.

További balesetmentes közlekedést kívánunk!

szerző: Németh Tamás – ALD Rent -a Car Team Leader