HÍREK

08ápr.
2021

Időszakos  szerviz, garancia, műszaki vizsga

Időszakos  szerviz, garancia, műszaki vizsga

Közös bennük, hogy minden Magyarországon forgalomban lévő gépjárművet részben vagy teljesen érintenek illetve mindegyik köthető egy adott időponthoz vagy km értékhez. A lízingszerződés időtartama alatt, használóként felelősségünk követni, hiszen nagyban befolyásolja a gépkocsi hosszútávú használhatóságát, majd pedig másodpiaci értékét. Vegyük sorra a legfontosabb használói tudnivalókat témakörönként!

 

Időszakos karbantartás

 

A gépjármű gyártók típusra, motorizáltságra, erőátvitelre bontva meghatározzák az általuk gyártott gépkocsik ciklikus karbantartásának periódusait. Számos gyártó országspecifikusan is meghatároz  intervallumokat, figyelembe véve a környezeti/ időjárási körülményeket illetve az adott országban forgalmazott üzemanyag minőségét is. Repkednek a számok, például 1 év – 25.000 km; 2 év – 40.000 km. Még egy szakembernek is nehéz lenne felsorolni az összes előírást, ciklust.

 

Minden gépjármű átvételekor megkapjuk annak kezelési útmutatóját illetve szervizkönyvét, mindezeken felül egy átadás-átvételi jegyzőkönyvet is. Mindhárom dokumentum tartalmazza az autónk előírás szerinti szerviz intervallumát.

Előfordulhat, hogy megfordul a fejünkben - mivel korábban számtalan gépkocsit használtunk/vezettünk -, hogy a kezelési útmutatót talán elő sem vesszük. Azonban az elektronika fejlődésével minden új autó tartalmazhat olyan újdonságot, amellyel az elődje nem rendelkezett és így számunkra is lehet meglepetés. Ezért, minden alkalommal, amikor új autót fogunk használni ezeket figyelmesen olvassuk át!

 

Év vagy km? Amelyik előbb bekövetkezik, szól az utasítás. E mellett számtalan gyártmány esetében találkozunk az „ahogyan a gépjármű jelzi” információval.

A rugalmas intervallummal rendelkező gépjárművek fejlett technológiával rendelkeznek ahhoz, hogy figyelembe vegyék a használati körülményeket: sportos, öreguras, keveset használt. Ezek a tényezők, mind befolyásolják a rugalmas intervallum alapú szerviz bekövetkezését. Azaz ha a gépkocsi jelzi, mennünk kell szervizbe. Amennyiben mégis kérdés merülne fel bennünk gépkocsink szervizciklusát érintően, úgy a márkaszervizek az alvázszám megadásával telefonon tájékoztatást nyújtanak számunkra.

 

A kötelező szerviz, csak a nevében kötelező. Szakmai oldalról sokkal inkább használatos az időszakos szerviz elnevezés. A kötelező jelző abból adódott, hogy amennyiben az adott ciklikus ellenőrzés/javítás nem kerül időben elvégzésre, úgy a gépjármű vagy annak egyes főegységei elveszíthetik a gyártói garanciát.

 

Garancia

Mint minden tartós fogyasztási cikkre, így az autókra is biztosítanak a gyártók garanciát.

 

A garanciának több fajtájával is találkozhatunk:

  • alapgarancia (év vagy km)
  • kiterjesztett, az alap garancián felül (év vagy km)
  • átrozsdásodás (év)

A fentieken túl számos gyártó, a gépkocsi egyes részegységére külön garanciát határoz meg:

  • audiorendszer: 3 év
  • hibrid és tisztán elektromos modellek nagyfeszültségű akkumulátora: 8 év vagy 200 000 km
  • fényezés: 5 év

Hogyan érhetjük el, hogy gépkocsink ne veszítse el a garanciáját?

 

Ezen területen is nagyon könnyű eltévedni a számok sokaságában.

A gyár által előírt időszakos szervizintervallumok betartása illetve a gépjárművünk jelzéseinek megfelelően történő szervizlátogatás segít minket abban, hogy amennyiben a gépkocsin olyan meghibásodás keletkezik, mely nem a használatból adódó okokra vezethető vissza, akkor annak javítása gyártói támogatással történjen.

A gépkocsi garanciális javítása esetén a gyártó nem köteles cseregépjárművet biztosítani, azt méltányosság keretében bírálja el.

 

Műszaki vizsga

Magyarországon, a közúti közlekedésben résztvevő gépjárműveknek érvényes műszaki engedéllyel kell rendelkezniük. Új gépkocsi esetében a műszaki vizsga 4 évig érvényes. 4 éves koruktól a gépjárművek már csak 2 évre kapják meg a műszaki engedélyüket.

A műszaki vizsga érvényességének követése/ellenőrzése, KRESZ előírás szerint a gépkocsi használó kötelessége. Közúti forgalomban csak az arra alkalmas, érvényes műszaki engedéllyel rendelkező gépjármű vehet részt. A Covid-19 kapcsán a Magyar Kormány által bevezetett műszaki vizsgát érintő moratórium a céges gépjárművekre nem érvényes, így azok előírás szerinti, időben történő műszaki vizsgáztatását nem lehet elhalasztani.

 

Deáki Endre - ALD Head of Technical, Body Repair and Invoicing