HÍREK

05nov.
2020

Téli felkészítés

Téli felkészítés

Gépjárművünk téli felkészítésének fontosságát nem kell hangsúlyoznunk. Összefoglaltuk az alapvető ellenőrzési pontokat és megismertetjük Önöket három olyan szupertanáccsal is, amelyekkel nem csak az autónkat védjük meg, hanem gyártmánytól függően többszázezer forintos költségtől, bosszankodástól, felesleges időtöltéstől kímélhetjük meg magunkat.

1. Gumiabroncsok

Ha a hőmérséklet 7°C alá esik, célszerű felszerelni a téli gumikat.

2. Zárak

Kellemetlen meglepetés érhet minket reggel, ha a zárak befagynak, ezért érdemes még a fagyok beállta előtt a zárakat zárolajozó jégoldóval befújni. Ezt nem árt a téli hónapokban, minden gépkocsi mosás után egyszer megismételni.

3. Ablakok, ablaktörlő, ablakmosó

Tartsunk az autóban jégkaparót, jégoldót. Itt válik kiemelt fontosságúvá a 2. pont, hiszen ha a zár befagy és nem tudunk bejutni a gépkocsiba, az ott tárolt jégkaparó, jégoldó semmi sem ér.

A jégkaparóból vegyük meg a jobb minőségűt, ellenkező esetben az ablakokat könnyen megkarcolhatjuk. 

Jó minőségű ablaktörlőre ne sajnáljuk a pénzt, hiszen a két alapszabályból, hogy „látni és látszani”, az egyik elkerülhetetlen része. Ha az ablaktörlőnk csíkosan/rosszul töröl és azon a szembejövő gépjármű fényszórójának sugara megtörik, elvakíthat minket, ami balesethez vezethet.

Az ablakmosó folyadékot cseréljük télire. A nyári ablakmosó folyadék a fagyok kezdetével megfagyhat a tartályban. Ilyenkor nem tudjuk a szélvédőt lemosni, de rosszabb esetben elrepedhet az ablakmosó tartály.

4. Világítás

A második alapszabály a „látszani”. Fontos ellenőriznünk a gépkocsink összes világítását, ha szeretnénk, ha mások is látnának minket.

5. Akkumulátor

Mint minden áramforrást, az akkumulátort is megviseli a téli hideg. Biztosan Ön is járt már úgy nagy hidegben, hogy telefonja egyik percről a másikra lemerült. A gépkocsi akkumulátorának ennél sokkal mostohább körülmények között kell teljesítenie.

Ablaktörlő, szélvédő/hátsó ablak párátlanítás, ülésfűtés, visszapillantó tükör fűtés, ködlámpák…. végtelen azon elektromos fogyasztók sora, amelyeket télen használunk, vagy többször használunk, mint nyáron.

A tél beállta előtt, érdemes ellenőriztetni az akkumulátor állapotát.

6. Hűtőfolyadék

Ellenőriztessük a hűtőfolyadék szintjét. Nem árt a fagytűrő képességet is megvizsgáltatni. A nem megfelelő fagytűrő képességű hűtőfolyadék mindamellett, hogy egyes alkatrészek kenését nem megfelelően látja el, motorkárosodáshoz is vezethet.

7. Szupertanácsok, melyekről senki nem ír

a,           Xenon fényszórós gépkocsiknál, már kötelező elem a fényszóró mosó. Szinte már nincs gépjármű, mely ne rendelkezne ezzel a fontos alkatrésszel. A gyártók ezt az alkatrészt vagy a lökhárítóba, vagy közvetlenül a fényszóróba integrálják.

Téli időszakban az időjárási viszonyok miatt gépkocsinkat sokkal többször visszük autómosóba. Mosás közben, a fényszórómosó-takarófedelek alá befolyik a víz, ami mihelyt kihajtunk a fagyos időjárási körülmények közé, megfagy.

Ennek eredménye, hogy vagy nem látunk, mert nem működik a fényszórómosó, vagy a nagy nyomással érkező mosófolyadék letöri a takarófedelet illetve a lámpamosó szórófejét. Amennyiben a téli időszakban, havonta egyszer körbefújjuk a mosófedelek alatt lévő rést szilikon spray-vel, tetemes kiadást spórolhatunk meg kb. 20 másodperces művelettel.

b,           Autómosás során, legyen szó gépi vagy kézi autómosásról, az ajtó falcokba befolyik a víz. A fagyos napokon, ugyanaz történik az itt található gumialkatrészekkel, mint a lámpamosó fedelével. Összefagy az ajtó fémfelülete, az itt található szigetelő gumival. Gyakran előfordul, amikor egy fagyos reggelen kívánunk beszállni gépkocsinkba, bár a zár kinyílt, az ajtó mégsem nyílik. Mivel fázunk, sietünk a gyerekünkkel az iskolába, munkahelyünkre könnyen erőltethetjük és ezzel le, széttéphetjük az ajtószigetelő gumit, aminek az ára 30-120.000.-Ft-ig terjed. A megoldás ugyanaz, mint az „a” pontban.

c,           A gépkocsi ajtókon lévő oldalüvegek is rendelkeznek szigeteléssel, úgynevezett vízlehúzó gumival. Sajnos ez a szigetelőgumi, függetlenül az autómosástól kész odafagyni az oldalablakhoz. Számtalanszor előfordul, hogy reggel sietünk és nincs időnk megvárni, amíg a visszapillantó tükör fűtése leolvasztja/ párátlanítja a tükör felületét, hogy kilássunk, ilyenkor reflexszerűen nyúlunk az ablakmozgató gombhoz és máris kész a baj. Az ablakmozgató mechanika számos műanyag alkatrészt tartalmaz, melyek ugyancsak ki vannak téve a hőmérséklet változásnak, ezáltal télen rideggé válnak és könnyen törnek. Ki szeretné így látni gépjárművét, amikor fenti problémát megelőzheti újabb 1 perc alatt.

Ugye érdemes volt elolvasni?

szerző: Deáki Endre - ALD műszaki, karosszéria és számlázási vezető