HÍREK

05aug.
2020

Bírságok külföldön

Bírságok külföldön

Köztudott, hogy 2015-től az EU tagállamok megosztják egymással a gépjárművek és üzembentartóik adatait, így a szabálysértő autós beazonosítható. Az EU-ban nincs egységes szabályozás a büntetések területén, a különböző országok maguk döntenek a bírságok nagyságáról és a büntetési tételekről.  Aki külföldön szabálysértést követ el, sok pénzt kockáztat. De pontosan mennyit? Megtudhatja cikkünkből.

Az ALD Automotive Magyarország Kft. több ezres cégautó flottát kezel, és jelentős tapasztalattal rendelkezik külföldi bírságok tekintetében is.  Adataink azt mutatják, hogy a lízingelt cégautót használók nyáron 38%-kal több szabálysértést követnek el az év más időszakaihoz viszonyítva. A kiszabott bírságok átlagos értéke 32 000 Ft.

A szomszédos országokban eltérő büntetési rátákat alkalmaznak a hatóságok. A leggyakrabban Ausztriából, Horvátországból és Olaszországból érkeznek szabálysértési határozatok flottánk autóira. Összefoglaltuk ezen országok szabályait, nézzük meg mi is a helyzet!

AUSZTRIA

Első helyen Ausztria áll. Számos általunk kezelt cégautó kap rendszeresen büntetést osztrák utakon. Ausztriában a büntetések ugyan nem a legmagasabbak az EU átlaghoz viszonyítva, de ne örüljünk, mert a toleranciaszint viszont igen alacsony. Lakott településen +5 km/h, lakott településen kívül mindössze +5% a tűréshatár. Ez azt jelenti, hogy városban 53-55 km/h-tól már büntethetnek. Az osztrákok előszeretettel telepítenek traffipaxot olyan útszakaszra, ahol ideiglenesen kell csökkenteni a sebességet.
Más szabálysértések: az alkoholfogyasztás határa 0,5 ezrelék, a menet közbeni telefonhasználat átlag 50 EUR-ba, a szabálytalan előzés 70 EUR-ba, a piros lámpán áthajtás 70 EUR-ba kerül.

HORVÁTORSZÁG

Horvátországban jövőre tervezik az átlagsebesség-mérő traffipax bevezetését. De nem érdemes addig sem hátra dőlni és cégautónkkal száguldozni a tengerpart felé, mert a horvátok jelenleg is szabnak ki bírságot a szabálytalan autósokra; sőt nyáron sűrűbb ellenőrzésekre kell számítania. A sebességmérők ellen radarjelzővel vagy traffipaxdetektorral védekezni nem ajánlott, mivel ezen eszközök Horvátországban tiltottak.
A rendőrség kiszabhat helyszíni bírságot, de nem kötelező a helyszínen fizetni. A helyszíni bírság nyolc napon belül fizetendő. Az alkoholszint maximum 0,5 ezrelék lehet, a telefonhasználat menet közben 65 EUR, szabálytalan előzés 90 EUR és a tilos jelzésen való áthajtás 260 EUR bírságot von maga után. ALD Automotive Magyarország Kft. flottakezelés tapasztalatai alapján a bírságok főként a nyári szezonban tornyosulnak, a legtöbb büntetést szabálytalan parkolás miatt róják ki a magyar autósokra. Leporolt büntetések: számos lízingben futó gépjárművünk kapott már elfeledettnek hitt, de jelentős összegről ügyvédi felszólítást több évvel ezelőtt elkövetett horvátországi szabálysértés miatt.

OLASZORSZÁG

Olaszországnak éppúgy, mint Spanyolországnak rugalmas a közlekedése, különösen igaz ez a rendőrségre. Összehasonlítva például Ausztriával, kevesebb a flottánkhoz köthető bírság érkezik gyorshajtás miatt. Olaszországban kiszabható helyszíni bírság. Az olasz autópályák hivatalos sebességkorlátozása 130 km/h, de ezt elég sokan figyelmen kívül hagyják, és olyan gyorsan hajtanak, amennyire az autójuk engedi. A tűréshatár eléggé szűk: 100 km/h alatt + 5km/h és 5% e felett. A kötelező autós tartozékoknál figyeljünk arra, hogy az olasz hatóságok ellenőrizhetik a gépjárművekben a kötelező fényvisszaverő mellény meglétét. A bírságokkal foglalkozó munkatársak tapasztalatai szerint leggyakrabban behajtási büntetéseket rónak ki a flotta Olaszországban nyaraló cégautóira. Ennek az az oka, hogy a nagyvárosokban a forgalom elől lezárt területek határvonalait kizárólag olasz nyelvű táblák jelzik és a behajtást semmi sem akadályozza. Sok gyanútlan gépjárművezetőnk esett ennek áldozatául.
A helyszíni bírság összege igen magas lehet, akár több száz EUR és a büntetés be nem fizetése további súlyos következményekkel járhat (vezetői engedély, gépjármű elkobzása). Ráadásul a büntetések nem ritkán egy év elteltével kerülnek kipostázásra.

szerző: Rékai Andrea – ALD Head of Used Car Sales