HÍREK

22ápr.
2020

Hogyan tartsuk fent autónk üzemképességét lecsökkent használat esetén?

Hogyan tartsuk fent autónk üzemképességét lecsökkent használat esetén?

A COVID-19 járvány kapcsán bevezetett számos intézkedés nagyban megváltoztatta az életünket, mindennapjainkat, közlekedési szokásainkat.

 

Munkahelyeinkre történő bejárást nagy arányban felváltotta az otthoni munkavégzés, a home office. Az általunk használt gépjárművek jobb esetben nagyon keveset, vagy egyáltalán nem közlekednek, egy helyben állnak, melynek következtében az alábbi problémákkal találkozhatunk:

 

1.) Akkumulátor

  • egy jó állapotú akkumulátor tartós állás során - az eddigi ismeretekkel ellentétben - nem a tartósan alacsony, hanem a tartósan magas hőmérséklettől merül jobban
  • egyes gépjárművekben olyan elektronikai egységek vannak, melyek a gépkocsi nyugalmi állapotában is kommunikálnak okoseszközeinkkel applikációkon keresztül
  • amennyiben a gépjárműbe GPS, nyestriasztó vagy egyéb utólagos, a gépjármű elektromos hálózatához csatlakozó eszköz van beépítve, hatványozottan ki van téve annak, hogy akkumulátora mélymerülésbe kerül és tönkremegy

2.) Gumiabroncs

  • ritkán fordul elő, mégis meg kell említeni a gumiabroncsok deformálódásának lehetőségét
  • előírt / megfelelő abroncsnyomás mellett ez kisebb eséllyel fordulhat elő

3.) Fék

  • a féktárcsákon 2-3 nap állás után már megjelenik a korrózió
  • alapesetben ez nem jelent problémát, ugyanakkor ez nagyban függ az állás hosszától
  • fontos, hogy amennyiben megjelenik a féktárcsán a felületi rozsda, úgy az első 100-200 métert óvatosabban közlekedve kell megtenni

4.) Karosszéria

  • a gépkocsi karosszériájára kerülő madárürülék megmarhatja a fényezést. Amennyiben lehetősége van rá, kérjük, távolítsa el

Ha teheti, javasoljuk a gépkocsi heti egyszeri beindítását és egy rövid 4-5 km-es kör megtételét.  Ha a rövidtávú autózás nem lehetséges, akkor a gépkocsi beindítása és 5 percig egy helyben járatása is már nagyban segíti az állásból adódó problémák elkerülését. Kérjük, kapcsolja be a klímaberendezést is.

 

Időszakos szerviz:

Attól függetlenül, hogy a gépkocsi nem vagy csak nagyon keveset közlekedik, bekövetkezhet az éves kötelező átvizsgálás időpontja, melynek elmulasztása a gépjármű garanciavesztését vonja maga után. Az esedékes kötelező revíziókról hamarosan levélben értesítjük karbantartási szolgáltatással rendelkező ügyfeleinket.

 

Karosszéria javítás:

Szeretnénk kérni azon ügyfeleinket, akiknek a gépjárművei korábban sérülést szenvedtek és már megtörtént a kárbejelentés vagy akár a kárfelvétel, de a gépkocsi javítására még nem került sor, jelezzék felénk. Jelenleg is működő javítópartnereink elmennek a gépjárműért, elvégzik a javítását, majd visszajuttatják azt a felvételi helyre.

 

Műszaki vizsga érvényessége:

A műszaki vizsga érvényessége miatt kiemelt figyelmüket kérjük, a lentebb idézett kormányrendelet értelmezése kapcsán.

 

Az okmányok érvényessége tekintetében jelenleg az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről  szóló 81/2020. (IV.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 81/2020.Korm. rendelet) 6.§ (1) bekezdése tartalmaz rendelkezést az alábbiak szerint:  „A veszélyhelyzet alatt a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.”

 

  1. A gépjármű forgalmi engedélyére irányadóak a 81/2020. Korm. rendelet 6.§ (1) bekezdésben foglaltak, azaz a lejáró okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.
  2. A 81/2020. Korm. rendelet hivatkozott rendelkezése csak magyar állampolgárokra vonatkozik, jogi személyek tulajdonában lévő járművekre nem.
  3. A közúti közlekedésben való részvétel szabályai, valamint annak ellenőrzése és a feltárt jogkövetkezményekre vonatkozó szabályozás nem változott.

 

Kérjük, ellenőrizze forgalmi engedélyének érvényességét. Amennyiben a műszaki vizsga 1 hónapon belül esedékes, úgy kérjük írjon nekünk a  driverdesk.hu@aldautomotive.com e-mail címre.

 

Köszönjük szíves együttműködését!

 

Üdvözlettel:

ALD Automotive Magyarország Kft.