HÍREK

04jan.
2023

Lízing kisokos, avagy miért válasszuk valójában az operatív lízinget?

Lízing kisokos, avagy miért válasszuk valójában az operatív lízinget?

Napjainkban, amikor a növekvő költségek és az egyre inkább szűkülő flottamegoldások korát éljük, a felmerülő lehetőségek vizsgálata kapcsán előtérbe kerül a miértek vizsgálata. Valóban a legköltséghatékonyabb megoldás-e az operatív lízing, mint flottakezelési lehetőség?

Mivel a kérdés újra és újra időszerűvé válik, nézzük meg, miért érdemes operatív lízinget választani, melyek az ebből fakadó előnyök.

Tervezhető költségek

Talán kijelenthetjük, hogy mindig az egyik legfontosabb szempont a választás költségvonzata. Az operatív lízing esetében már az első ajánlatkérés alkalmával megismerik az ügyfelek a pontos feltételek mellett a kapcsolódó költségeket, vagyis azt, hogy mekkora lesz az a havi bérleti díj, ami a futamidő során havi fizetendő tételként megjelenik majd a bérleti díj számlán. Ezzel együtt ismert azon tényezők sora is, amelyek esetlegesen változtathatják a bérleti díjat (pl. éves biztosítási díj vagy inflációs korrekció), ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy a bérleti díj számos eleme a futamidő végéig változatlan marad (azonos futamidő és futás mellett). Szintén a tervezhetőséget erősíti, hogy az új autó beszerzésénél nem kell kalkulálni önerővel, mivel kezdőrészlet nélkül veheti át az ügyfél a gépjárművet a futamidő elején.

Kockázatok csökkentése

Egy másik, egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy operatív lízing konstrukció esetén a flottakezelő garanciát vállal a karbantartási- és gumi költségekre, valamint a maradványértékre, amennyiben az ügyfél a futamidő végéig használja az autót. A karbantartási és gumi költségek garantálása eddig is nagy előny volt, hiszen több évre előre nagyon nehéz lenne egy vállalatnak egyedül megbecsülni, hogy milyen várható javítások, karbantartások lesznek egy autón, milyen és mennyi gumiabroncsot szükséges vásárolni, nem is beszélve utóbbiak szakszerű tárolásáról. Ráadásul manapság, amikor minden termék és szolgáltatás ára rohamosan, napról napra növekszik, rendkívül nagy előny és könnyebbség, ha tudjuk, mire számíthatunk anyagilag közép vagy hosszabb távon. Ugyanezen logika mentén értékelődik fel az operatív lízing a garantált maradványérték ténye kapcsán is, de itt nem csupán a tervezhetőség és az eladási kockázat átvállalása jelent előnyt az ügyfelek számára, hanem mentesülnek attól a feladattól és adminisztrációs tehertől, amit maga a gépjármű értékesítése jelentene, ha nekik kellene eladni az autót a futamidő végén. Mert azt gondolhatnánk, hogy autót értékesíteni szinte mindenki tud, de még ha így is van, akkor sem mindegy, hogy milyen áron adjuk el az adott gépjárművet, és főleg, hogy mennyire rövid idő alatt, mert mind az értékesítési veszteség, mind az autó futamidőt követő további finanszírozása és tárolása jelentős költség lehet, amely alól egy operatív lízing szolgáltatást választó ügyfél teljesen mentesül.

Könnyen elérhető flottaszolgáltatások

Egy flottakezelő és az általa nyújtott konstrukció kapcsán további fontos előny, hogy számos hasznos szolgáltatás is egyszerűen elérhetővé válik az ügyfelek számára – ráadásul kedvező áron. Ezek közé tartozik az országos lefedettségű szervizhálózat, amely nemcsak a márkaszervizeket és a független javítókat foglalja magában, de meg kell említeni a karosszéria- és üvegjavítókat, valamint a gumis partnereket is. Ennek kapcsán jó pár száz olyan partnerről van szó, amelyekhez az ügyfelek bizalommal fordulhatnak, és ahol a flottakezelő által kontrollált szolgáltatásokat vehetik igénybe. Ugyancsak könnyebbség a flottapartner által biztosított kárügyintézés, amely nem csak adminisztrációs terhet vesz le az ügyfél válláról, de számos olyan szaktanáccsal is támogatja, amelynek egy flottacég sok éves tapasztalata miatt a birtokában van, és amelyek a kárügyek kapcsán nagy valószínűséggel felmerülnek. Mindezek mellett az autóhasználók mindennapi mobilitásában segítenek továbbá az olyan szolgáltatási elemek, mint a hazai és európai országúti segélyszolgálat, például menetképtelen lerobbanás esetén, vagy a rövid- és középtávú bérautó szolgáltatás átmeneti autóigények kezelésére, vagy éppen a hozom-viszem szolgáltatás, ha az autó mozgatását lenne szükséges megoldani más által (pl. szervizesemény vagy gumiztatás alkalmával). Míg az adminisztráció csökkentése közvetetten járul hozzá a költségek csökkentéséhez, addig az ÁFA visszaigénylés konkrét költségmegtakarítást jelenthet az ügyfelek számára. Ezen szolgáltatási elemekkel nemcsak a gyors és kényelmes ügyintézés válik elérhetővé, de rengeteg időt és jelentős költséget is megtakaríthatunk.

Egyszerűbb adminisztráció, pénzügyi előnyök

Az operatív lízing melletti érvrendszer egyik fontos pillére, hogy az adminisztrációs teher is jelentősen csökkenthető. Ennek okán egyrészt a könyvelés is egyszerűbbé válik, mivel nem kell az ügyfélnek az összes kapcsolódó tevékenység számláját nyilvántartania, lekönyvelnie, másrészt csupán egy helyről, a flottakezelőtől kap havonta minimális mennyiségű számlát. További fontos érv, hogy az eszköz kikerül az ügyfél pénzügyi nyilvántartásából, amelynek köszönhetően megszűnik a gépjárművek könyvelési nyilvántartása, valamint azok értékcsökkenése a saját könyvekben. Emellett meg kell említeni azt az előnyt is, hogy a bérleti díj költségként elszámolható, ráadásul az ÁFA visszaigénylés a bérleti díj összegétől és a futamidőtől függően, akár több millió forint megtakarítást is eredményezhet a teljes futamidő során. 2019. január 1-től ugyanis a bérleti díj ÁFA tartalmának fele visszaigényelhető útnyilvántartás vezetése nélkül is, vagy útnyilvántartás vezetése mellett az üzleti felhasználás arányában akár a teljes ÁFA összege visszaigényelhető. Míg az adminisztráció csökkentése közvetetten járul hozzá a költségek csökkentéséhez, addig az ÁFA visszaigénylés konkrét költségmegtakarítást jelenthet az ügyfelek számára.

Hatékonyság és szakértelem

Általánosnak tűnő és talán az ügyfelek számára kevésbé jól meghatározható, nehezen forintosítható előny, hogy egy operatív lízing szolgáltatáshoz szorosan hozzátartozik a flottakezelő partner által nyújtott szakmai támogatás, amelyet a mindennapi ügyintézés során biztosít az ügyfelei számára. Tanácsadóként jelen van minden egyes szervizesemény, gumiztatás, kárügyintézés vagy bármilyen egyéb napi ügy megoldásánál, és sok éves tapasztalatának, szakértelmének köszönhetően mindig a leggyorsabb, leghatékonyabb és leginkább költségkímélő megoldást igyekszik választani, maximálisan képviselve ezzel ügyfelei mindenkori érdekeit.

Az előzőekben számos olyan aspektust igyekeztünk megmutatni, amely egyértelmű visszaigazolás lehet azon vállalatok számára, amelyek előzőleg már az operatív lízing mellett döntöttek, de akár segítség lehet azon cégeknek, akik éppen döntés, választás előtt állnak, vagy még nem fogalmazódott meg bennük a kérdés, hogy „Válasszunk-e operatív lízinget?”. Mivel felmerülhetnek akár további kérdések, tisztázandó körülmények, szakértő munkatársaimmal mindig készséggel állunk rendelkezésre az ALD Automotive Magyarország Kft-nél, hogy több évtizedes tapasztalatunkkal támogassuk ügyfeleinket a legjobb megoldás megtalálásában.

szerző: Lengyel Krisztina – ALD SME Team Leader