HÍREK

24nov.
2022

Akkumulátor vészhelyzet: Teendők és hasznos információk ha autónk nem indítható

Akkumulátor vészhelyzet: Teendők és hasznos információk ha autónk nem indítható

Hideg téli reggeleken szembesülhetünk azzal, hogy az akkumulátor lemerült. Szeretnénk megismertetni Önökkel az emiatt szükségessé váló műszaki mentés folyamatát, a szükséges teendők sorát és a várható javítási idővel sem árt tisztában lenni.

A gépjármű akkumulátor meghibásodásakor az ALD Assistance először megkíséreli az autó helyszíni indítását. Fontos megjegyezni, hogy assistance partnerünk minden ALD tulajdonában álló gépjárművet számon tart, így Ön akkor is igényelhet országúti segélyszolgálatot, ha Önnek nincs szerződött assistance szolgáltatása, ebben az esetben a költségek tovább számlázásra kerülnek Ügyfeleink felé.

Amennyiben az autó nem indítható, úgy Partnerünk a legközelebbi, ALD által szerződött márkaszervízbe szállítja az autót, ahol a szervíz telítettségének függvényében kerül sor az akkumulátor vizsgálatára, majd esetleges cseréjére. Ebben az esetben gépjármű használóinkat az ALD Assistance- az assistance szerződési szint szerint- 1/3/5 napra ingyenes csereautóval látja el, melynek lejárta után az ALD által biztosított szerződéses csereautó keretből vagy saját költségre biztosítható a használó mobilitása.

Amennyiben az autó indítható, és a továbbhaladás biztosított, használóink önállóan, vagy az ALD Driver Desk-en keresztül foglalhatnak időpontot szerződött partnereink valamelyik szervizébe, sürgős esetben azonban az autó önállóan, időpont nélkül is bevihető a szervízbe.

Ennek szükségszerűségére az ALD Assistance is felhívja a használó figyelmét, hiszen az újbóli indítás már nem végezhető el ingyenesen, tekintettel arra, hogy az akkumulátor probléma alapvetően esetlegessé teszi az autó üzemképességét.

Mind az előjegyzett,  mind az előjegyzés nélkül bevitt autók javítása tekintetében figyelembe kell venni a szervizek telitettségét, mely azt jelenti, hogy a javítás elkészültére minden esetben várni kell. 2022 utolsó negyedévében előre egyeztetett szerviz időpont várakozási ideje nagyjából 2-3 hét.

Milyen teendők merülhetnek fel ebben az időszakban?

Előbbi esetben, az autó a foglalt időpontig a használónál marad, ám annak üzemképessége esetleges, a hiba újbóli felmerülése további asszisztencia szolgáltatást vonhat maga után.

Utóbbi esetben, tehát az időpont nélküli szervízbe vitelkor, a használó mobilitását szükséges megoldani, hiszen az autót a szervízben kell hagyni mindaddig, míg azzal -soron kívül- foglalkozni tud partnerünk.

Mindkét fenti eshetőségre kínálunk megoldást Ügyfeleinknek, hiszen az ALD Assistance minden meghibásodás esetén kiszáll a helyszínre és megjavítja az autót, vagy pedig szakszervízbe szállítja azt, gondoskodva közben az utas(ok) hazajutásáról, mobilitásáról, így partnerünk csereautót, tovább/hazautazást vagy éppen szállást szervez. Ezek a szolgáltatások ingyenesen vehetők igénybe abban az esetben, ha Ügyfelünk valamelyik ALD Assistance csomag-ra előfizet havidíja keretében, de ahogy azt fentebb is írtuk, - költségvállalás ellenében- nem szerződött szolgáltatásként is megrendelhetők.

Ügyfeleink gyakran felteszik a kérdést: miért nem cseréljük helyszínen az akkumulátort?

A gépjárművek garancia időtartama alatt minden mechanikus javítást kizárólag márkaszervízben végeztetünk el, gyári alkatrészek pótlásával, a gyártó/importőr által hitelesített és elismert munkaminőségben. A márkaszervízben javíttatás tehát a gyártói garancia fenntartásának feltétele.

Az országúti segélyt biztosító szolgáltatók- így az ALD Assistance – által elvégzett javítás illetve akkumulátor csere független javítói tevékenységnek minősül; az autók garanciaidőben történő akkumulátor cseréje, országúti asszisztencia szolgáltatás keretében tehát garanciavesztést okoz.

Garanciaidőn túl- melynek hossza gyártónként és modellenként eltérő hosszúságú- természetesen biztosítjuk az akkumulátorok helyszíni cseréjét.

Mennyi ideig tart az akkumulátor cseréje?

Garanciális eljárás keretében az akkumulátor cseréje jellemzően 1-3 munkanapon belül lezajlik, ám a Porsche csoport márkáinak garanciális bevizsgálása 5 munkanapot vesz igénybe.

Fontos tudni, hogy a garancia keretében cserélt alkatrészek, így az akkumulátor is tüzetes vizsgálaton esik át, a garanciális elbírálást pedig a szervizektől független, központi szervezet ellenőrzi és hagyja jóvá.

A garanciaidőn kívüli akkumulátor cserét az ALD Assistance azonnal elvégzi, a szervízbe beszállított autók esetében, az alkatrész készleten elérhetőségétől függően is, az legfeljebb 1 munkanapon belül megvalósul.

szerző: dr. Székács Annamária – ALD Head of Customer Excellence