HÍREK

23márc.
2022

ALD Automotive Magyarország – 20 éve együtt haladunk!

ALD Automotive Magyarország – 20 éve együtt haladunk!

Az ALD Automotive nemrég jelentette be, hogy szándéknyilatkozatot írt alá a LeasePlan vállalat 100%-ának 4,9 milliárd euróért történő megvásárlásáról. A hatalmas ügylet valószínűleg jelentős hatással bír majd a teljes flotta- és mobilitási piacra. 

 

Az ALD Automotive a mobilitási megoldások globális vezetője, amely a világ 43 országában nyújt teljes körű lízing- és flottakezelési szolgáltatásokat nagyvállalatokból, kkv-kból, üzletemberekből és magánszemélyekből álló ügyfélkörének, miközben stratégiájának középpontjában a fenntartható mobilitás áll. A vállalat Magyarországon (www.aldautomotive.hu) sem nevezhető újoncnak, hiszen pontosan 20 évvel ezelőtt kezdte meg működését az országban. Jelenleg egy több mint 13 000 járműből álló flottát üzemeltet sikeresen, több mint 1000 ügyfelet kiszolgálva. Olena TYMOFIYIVÁVAL, az ALD Automotive Magyarország vezérigazgatójával beszélgettünk a felvásárlásról és az iparág fejlődéséről, amely ezt a tranzakciót motiválta.

Gratulálunk a vállalat 20 éves magyarországi jubileumához!

Az itthon 2002 óta megtett utunk jól tükrözi a magyarországi mobilitás fejlődését. Ebben a két évtizedben a flottahatékonyság megteremtése és a fenntarthatóság jellemezte az ALD működését, amelynek során fáradhatatlanul dolgoztunk azon, hogy valamennyi ügyfelünk mobilitási igényét biztosítsuk. Mindannyiuknak hálásak vagyunk az ebben az időszakban tanúsított bizalmukért. Az évek nyújtotta tapasztalat és a piacon betöltött vezető szerepünk által elmondhatjuk, hogy ügyfeleink iránti elkötelezettségünk volt és marad a növekedés és a terjeszkedés kulcsa, miközben nagy figyelmet fordítunk a biztonság- és környezettudatosságra.

Hogyan fejlődött az ALD Magyarország ezekben az években?

Az itteni indulás óta erőfeszítéseinket a piaci igények kielégítésére és teljesítésére összpontosítottuk. Ennek érdekében a vállalat megtanult alkalmazkodni a különböző társadalmi elvárásokhoz és ezzel összefüggésben folyamatosan frissítette és bővítette lízing- és flottakezelési termékeit és szolgáltatásai körét. Napjainkban a lízing csak egy része az egyenletnek, helyesebb azt mondani, hogy a mai ALD Automotive fenntartható mobilitási szolgáltatásokat nyújt vállalatok számára.

Az elmúlt években az ALD Automotive olyan szolgáltatásokkal bővítette kínálatát, mint az ALD Flex, egy rugalmas lízingmegoldás, amely alkalmazkodik az üzleti termelési csúcsidőszakokhoz azzal a céllal, hogy segítse az ügyfeleket mobilitási igényeik középtávú kielégítésében úgy, hogy a teljes körű lízing előnyeit igény szerinti rendelkezésre állással ötvözi. A népszerű ALD Release szolgáltatással kedvező feltételekkel lízingelhető megbízható gépjármű, ha flottánkból egy előzetesen már lízingelt autót választanak. 

Ezek a termékek lehetővé teszik a járművezetők számára az alacsony károsanyag-kibocsátású járművek és a legmodernebb technológiák megfizethető áron történő használatát. Ebben az értelemben a lízing a járműflotta megújítójaként működik, és a környezetre gyakorolt hatás is kisebb.

Az utóbbi években kulcsfontosságú a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. Ez mennyiben befolyásolja az Önök működését?

A világ változik, és a flottáknak együtt kell változniuk vele. Mi az ALD Automotive-nál megingathatatlanul hiszünk abban, hogy a mobilitás jövője elektromos. Ha az ügyfél készen áll az elektromos meghajtásra való átállásra, személyre szabott támogatást nyújtunk az elektromos meghajtásra való felkészülés minden fázisában, segítünk az energiaátállás kezelésében és a járművezetők részvételének ösztönzésében. Az ALD Electric célja egy tisztább, fényesebb jövő és egyben a flották különböző igényeinek kiszolgálása. A flottamenedzserek egy általunk személyre szabott elektromos jármű-stratégia és átállási terv előnyeivel indulhatnak, miközben vállalatuk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével hozzájárul társadalmi felelősségvállalási (CSR) célkitűzéseik (globális felmelegedés, közegészségügy) teljesüléséhez. Tanácsadói támogatásunkkal a vállalatok hozzáférnek otthoni, irodai és közúti töltőberendezésekhez, képesek azonosítani a járművezetőik számára megfelelő hajtáslánc változatokat és az e-mobilitás integrálása érdekében megújítják cégautó szabályzatukat is (a szén-dioxid kibocsátástól kezdve az elektromos járművek üzemeltetésének teljes költségéig).

Move2025 stratégiai tervünk alapján a fenntartható mobilitási megoldások terén globális vezető szerepet kívánunk betölteni, illetve üzleti működési modellünk középpontjába az egyéneket és a CSR-t helyezzük. 2025-ig megvalósítva vállalati társadalmi felelősségvállalásunk fenntarthatósági megközelítése magában foglalja a fenntartható mobilitás jövőjének alakítását, valamint elkötelezett és felelős munkáltatóként a vezető testületekben a nők arányának 35%-ra növelését és a vállalat belső ökológiai lábnyomának további 30%-os csökkentését is a 2019-es szinthez mérten.

Az ALD Automotive Magyarország rendszerét 2018 óta minden évben átfogóan értékeli az Ecovadis, amely a vállalati társadalmi felelősségvállalást és a fenntartható beszerzéseket vizsgálja. Ezzel az eredménnyel cégünk az EcoVadis által értékelt vállalatok legjobb 25 százaléka közé került. Házon belül is nagy figyelmet fordítunk az energiafogyasztásra, a papírfelhasználásra, az alkalmazottak közlekedésére, a hulladékgazdálkodásra és a vízfogyasztásra. Sikeres erdőtelepítési programot vezetünk a WWF-fel együttműködve, az elmúlt években az általunk évente végzett faültetések során több mint 20 hektár magyarországi erdő születéséhez járultunk hozzá. BCSDH-tagként (Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért) friss híreket kapunk a magyarországi fenntarthatósági kezdeményezésekről, környezetvédelmi és társadalmi projektekről. Azon dolgozunk, hogy megoszthassuk az ALD Automotive tudását és hátterét, valamint összefogással, más vállalatokkal közös fenntarthatósági projektekben vegyünk részt.

A növekedésnek és a fejlődésnek mindig van helye. Most jött el az ideje lehetőségeink bővítésének, ezért nemrégiben világszerte bejelentettük, hogy szándéknyilatkozatot írtunk alá a LeasePlan vállalat 100%-ának megvásárlásáról.

Miért a LeasePlan?

A felvásárlás határozott stratégiai megfontoláson és a két vállalatcsoport egymást kiegészítő jellegén alapul. A LeasePlan tökéletesen alkalmas az ALD Automotive számára az iparág átformálására, mivel flottaméretét tekintve a világ egyik legnagyobb flottakezelő és mobilitási vállalata, átfogó és széleskörű kínálattal.

Mi várható a LeasePlan, ALD Automotive általi felvásárlásától?

Az ALD és a LeasePlan tervezett egyesülésével megszülető „NewALD”  biztosítaná számunkra a globális vezető szerep lehetőségét a mobilitás területén, egy világszerte összesen 3,5 millió gépjárműből álló flotta létrejöttével, és várhatóan a nagymértékű összetett hatásnak köszönhetően lehetővé válik a két vállalat egymást kiegészítő képességeinek kölcsönös hasznosítása.

A NewALD megfelelően tudná kiaknázni egy gyorsan növekvő és erőteljes, mögöttes megatrendek által hajtott piac előnyeit, válaszolva a tulajdonlásról a használat irányába történő elmozdulásra  B2B, B2C és akár B2E4 frontokon, a mobilitási ágazat adatvezérelt digitális átalakulására valamint a zéró-emissziós és fenntartható mobilitási törekvésekre is.

Ez a jelentős átalakulással járó ügylet világszerte megalapozná vezető szerepünket a mobilitási ágazatban. A NewALD megnövekedett mérete olyan kulcsfontosságú előnyökkel járna, mint átfogó kínálat és valamennyi ügyfélkategória kiszolgálása, a termékek és szolgáltatások szélesebb skálája valamint kiegyensúlyozott földrajzi lefedettség. Ezzel a NewALD számára lehetővé válna a jövőbeli piaci igények előrejelzése valamint iparág-vezető működési hatékonysággal és optimalizált beszerzéssel segítené az ügyfélelvárások teljesülését.

 

A NewALD ideális helyzetben lenne ahhoz, hogy könnyedén idomuljon a mobilitási ágazat globális növekedési trendjeihez és az iparág digitális átalakulásának élére álljon. Egy teljesen digitális üzleti modell létrehozásával a szolgáltatások és a költségek terén képes lenne versenyezni a piacra lépő OEM vállalkozásokkal és technológiai szereplőkkel, ezáltal meglovagolva az előttünk álló gyorsuló növekedést. A NewALD megnövekedett beruházási kapacitása új mobilitási termékek és kiegészítő szolgáltatások fejlesztésével új digitális üzleti modellek kiépítését tenné lehetővé a különböző szegmensekben, alapvető értéklánc sajátosságokra és korszerű digitális megoldásokra alapozva.

A tervezett ügyletnek köszönhetően a NewALD a fenntartható mobilitási megoldások vezető, teljes körű szolgáltatójává és a vállalatok elsődleges partnerévé válna az elektromos járművekre való átállás támogatásában. Az elektromos járművekhez kapcsolódó új szolgáltatásokra épülő új globális partnerségek kialakítása által a NewALD felgyorsítaná a többciklusú, rugalmas és összetett megoldások bevezetését, és gyorsabb piacra jutást biztosítana az innovatív fenntartható mobilitási megoldások számára.

Hogyan körvonalazódnak az integrációs folyamat további lépései?

Az integráció hatékony, és az ügylet lezárásától számított rövid időn belüli megvalósulása teret engedne a méretből adódó előnyös hatások és az egyesülésből származó tudástöbblet érvényesülésének. A vezetőség fő célkitűzései közé tartozik mindkét fél legjobb gyakorlatainak hasznosítása, a szolgáltatások magas színvonalának fenntartása valamennyi ügyfél számára, nagy hangsúlyt fektetve a kereskedelmi folytonosságra és a munkatársak motivációját elősegítő közös kultúra megteremtésére.

Az ALD Automotive vezérigazgatója Tim Albertsen fogja irányítani a NewALD szervezetét is, munkája során pedig két, kimagaslóan tapasztalt vezetői csapatra is támaszkodhat majd, kiváló szakemberekkel és az elmúlt évek sikeres technológiai integrációival együtt.

Első körben az átmeneti működési modellt szükséges meghatározni országonként. Miután várhatóan a 2022-es év végén lezárjuk az ügyletet, megkezdődik a tényleges integrációs folyamat, az új globális működési modellünk megvalósítása érdekében. Célkitűzéseink szerint az integrációs projekt az ún. top 12 országban 18 hónapon belül, a többi országban pedig további 12 hónapon belül, 2025 közepéig valósul meg. Az új szervezet arculatváltása is tervben van.

Amíg ez megvalósul, az ALD Automotive és a LeasePlan versenytársak vagy partnerek?

Az ügylet lezárulásáig minden marad a régiben, versenytársak vagyunk. Létrejött egy, az integráció-menedzsmenttel foglalkozó iroda, amely az ALD Automotive-tól és a LeasePlan-tól is független, és kizárólag az integráció megvalósítására összpontosít.

Mindeközben pedig az ALD Automotive és a LeasePlan is gondoskodik az ügyfeleiről, ahogyan eddig is. Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk az innováció mellett, valamint magas szolgáltatási minőségünk és  kapcsolattartási színvonalunk megőrzése iránt az átmeneti időszakban is.

forrás: számos

szerző: KOLLER-NAGY Annamária - ALD Marketing Manager