HÍREK

11aug.
2021

Hogyan készítsük fel autónkat egy családi nyaralásra?

Hogyan készítsük fel autónkat egy családi nyaralásra?

Ha családunkkal hosszabb vakációra készülünk, melyhez gépkocsinkat kívánjuk használni közlekedési eszközként kiemelten fontos, hogy megfelelően felkészítsük erre az utazásra.

Tervezgetjük a lehetséges úti célokat, intézzük a szállásfoglalást, gondolkodunk a napi programokon. Az agyunk hemzseg a különböző ötletektől, gondolatoktól. Sokan készítenek csekklistát, amiről nem szabad lefelejteni a gépkocsinkat sem, hiszen ez az egyik fontos feltétele/eszköze annak, hogy biztonságosan eljuthassunk az úti célunkhoz és képesek
legyünk városnézésre, szórakozásra, a lehető legtöbb élmény megtapasztalására, valamint pihenésre.

Az autó ellenőrzése hosszú utazás előtt 

Függetlenül attól, hogy járművünk vadonatúj vagy pár éves, szükséges ellenőrzéseket végeznünk annak érdekében, hogy felelősen járjunk el magunk és utasaink biztonsága érdekében. Indítsuk be a motort és nyissuk fel a motorháztetőt. Még egy laikus szem is képes felfedezni olyan dolgokat, amiket nem árt ellenőriztetni egy szervizben elindulás előtt.

Ha a gépkocsi motorja nehezen indul, érdemes egy ellenőrzést követően, szükség esetén kicseréltetni az akkumulátort. Ha egy motorburkolat nincs a helyén, vagy a motorháztető borítás tépett/lóg előfordulhat, hogy nyest járt a gépkocsink motorterében.

Nyikorgó, nyöszörgő ékszíj is egy olyan jelenség, ami rendellenes hanghatással jár és mindenki felismeri.

Ellenőriznünk kell a folyadékok szintjét. A motorolaj és a hűtőfolyadék létfontosságú az üzemeltetés során. Alacsony szintjük esetén túlmelegedés következtében mechanikus meghibásodás, vagy súlyosabb károsodást következhet be. Végül érdemes feltölteni a szélvédőmosó folyadék tartályát, mivel a hosszú utazás során fontos, hogy jól lássunk.

Gépjárművünk utazás előtti felkészítésének további fontos pontja, a világítóberendezések ellenőrzése. Egy rosszul beállított fényszóró, vagy félig üzemelő hátsó helyzetjelző kifejezetten balesetveszélyes, de egy kiégett belső világítás is tud kellemetlen pillanatokat okozni, ha keresünk valamit gépkocsinkban.

Teszteljük az ablaktörlők megfelelő működését. Nem törölhet csíkosan, nem nyikoroghat, nem törölhet ugrálva, mert ezek mind zavaró tényezők utazásunk során és koncentráló képességünket befolyásolják. Ha a fentieket tapasztaljuk, cseréljük/cseréltessük ki a lapátokat.

A gépkocsiban ülve a talajjal történő kapcsolatunk, négy tenyérnyi felületre koncentrálódik. Ezek a gumiabroncsok. Futófelületüknek, oldalfaluknak sérülésmentesnek kell lenniük, hiszen autópályatempó mellett már egy kis sérülés is defektet okozhat. Ellenőrizzük a gumiabroncs nyomást, azt az előírtaknak megfelelően állítsuk be. Vegyük szemügyre a pótkerekünket, amennyiben nincs, úgy azokat az eszközöket (defektjavító, kompresszor), melyeket a gyártó biztosított defekt esetére a gépkocsihoz.

Mielőtt elindulunk nyaralni autónkkal, mindenképpen vigyük el egy alapos mosásra. A piszkos ablakok és tükrök ronthatják a más járművek fényeinek tükröződését.

Csomagolásnál vegyük figyelembe járművünk maximális teherbírását. A túlterhelés nagyban befolyásolja gépkocsink menetdinamikáját, menetstabilitását. Bepakoláskor ügyeljünk arra, hogy a nehezebb tárgyakat rakjuk alulra, a könnyebeket felülre. A csomagokat mindig megfelelően rögzítsük, hogy egy váratlan irányváltás, vagy fékezés esetén
azok ne tudjanak előre zuhanni. Amennyiben úgy érezzük, hogy csomagjaink nem férnek el a csomagtartóban, béreljünk tetőboxot. Számtalan cég kínál lehetőséget, gyártmány/típusspecifikus keresztmerevítővel rendelkező tetőbox bérlésére.

Mindig legyen a gépkocsinkban a kezelési kézikönyv, mivel az rengeteg fontos információt tartalmaz. Az elsősegély-csomag elengedhetetlen. Lejárati idejét fontos ellenőriznünk.

Gyermek a fedélzeten

A biztonságos és megfelelő gyermekülés kiválasztása az első talán legfontosabb lépés, de van néhány további tipp, amelyek segítenek  abban, hogy  gyermekeinket biztonságban tudjuk a nyári utazások során.

1. Soha ne hagyjuk gyermekünket felügyelet nélkül az autóban, még akkor sem, ha csak rövid ideig állunk meg
2. Rendszeresen ellenőrizzük gyermekeinket, álljunk meg gyakrabban
3. Ha gyermekülését a hátsó ülésekre helyezzük, az oldalsó ablakok napvédő árnyékolással való ellátása, megvédi gyermekünket a közvetlen napsugárzástól
4. Ne öltöztessük túl kisgyermekünket
5. Ha autónkat hosszabb ideig napsütötte területen hagyjuk, amikor visszaérünk ellenőrizzük, hogy a csatok és a biztonsági övek mennyire hevültek fel, nehogy megégessük gyermekünk bőrét
6. Érdemes beszerezni az első ülés háttámlájára akasztható, mosható anyagból készül tárolót, amiből könnyen elő tudunk venni törlőkendőt vagy egyéb olyan dolgokat, amikre szükség lehet utazás közben gyermekünk részére és amivel egyben megvédjük az első ülés háttámláját attól, hogy gyermekünk összerugdossa,
összekarcolja.

Deáki Endre - ALD Head of Technical, Body Repair and Invoicing

További cikk a témában >>> Segítség külföldön: ALD Assistance