HÍREK

24márc.
2021

Vezetni bárki tud, de ki vezetheti a lízingelt autót?

Vezetni bárki tud, de ki vezetheti a lízingelt autót?

Saját tulajdonú gépjármű esetén, egy családon belül gyakran több ember is vezeti a családi autót: Ön, a partnere, a gyermekei, netán időről-időre akár egy barát vagy további családtag is. Vajon mindez ugyanúgy megengedett, ha lízingelt az autó? Ebből a cikkből kiderül, hogy valójában ki jogosult beülni egy lízingelt autó volánja mögé, és ki nem.

Mikor érvényes a biztosítás a járművezetőre a lízingelt autó vezetésekor?

Lényegében bárki, akinek van érvényes vezetői engedélye, vezetheti az Ön lízingelt autóját, mert a lízingelt autó megfelelő biztosítással rendelkezik. Ön továbbra is a fő vezető, és ezért felelős minden költségért. Más személyek, például a barátok és a család, csak eseti jelleggel vezethetik a lízingelt autót. Viszont lehetséges meghatalmazás igénylése egy további személy számára – ha Ön ezt a lehetőséget választaná, akkor mindketten felelősséggel tartoznak majd a lízingelt autóért.

A céges autóra vonatkozó szabályzatok a különböző cégeknél eltérőek lehetnek. Ezért fontos alaposan megvizsgálni az adott szabályzatot és a konkrétan meghatározott jogokat, mivel szerepelhetnek köztük bizonyos korlátozások, amelyeket Ön a szerződés aláírásakor vállalt. Sok munkáltató például a céges autó használatát korlátozza a munkavállaló közvetlen családjára. Ilyen esetben értelemszerűen Önön kívül csak a partnere és a gyermekei vezethetik az autót.

Az egyértelmű megállapodás a remek barátság alapja

Abban az esetben, ha Ön az egyedüli meghatalmazott, akkor Ön az aki kizárólag és teljes mértékben felelős, ha esetleg valami történne az autójával. Vagyis minden felmerült bírságot ki kell fizetnie, akkor is, ha adott esetben nem Ön vezette az autót. Meg kell térítenie azokat az esetleges károkat is, amelyekre a lízingtársaság biztosítása nem terjed ki, valamint viselnie kell a járulékos költségeket, ha az autót a rendőrség lefoglalná.

forrás: ALD Automotive Belgium https://www.aldautomotive.be/nl/mobiliteit/blog/ArticleID/4411