HÍREK

05márc.
2021

A CSR kiemelt szerepet kap az ALD működésében

A CSR kiemelt szerepet kap az ALD működésében

Az ALD Automotive mind a globális szintéren, mind a hazai piacon elkötelezett a fenntartható fejlődés előmozdításában. Autóipari vállalatként, a fenntartható jövő tekintetében kiemelt felelősségünk van; az ALD Cégcsoport 2025-ig ívelő stratégiájában központi szerepet kapott a zöld mobilitás, így az elektromos autóvásárlás vagy éppen a tudatos gépjárműhasználat népszerűsítése is.

A társadalmi felelősségvállalás égisze alatt - a környezettudatos működés mellett- természetesen más kulcsfontosságú területek is fókuszba kerülnek, így Vállalatunk kiemelt figyelmet fordít a munkavállalói- és emberi jogok érvényesülésére, az etikus működés biztosítására, valamint fenntartható beszerzés működtetésére.

Anyavállalatunk helyi szervezetei, így az ALD Automotive Magyarország Kft. is, évek óta tagja az Ecovadis közösségének, mely világszerte több mint 75.000 vállalat CSR tevékenységét méri és értékeli, 200 különböző iparágban. Víziója, egy olyan globális közösség, piac létrehozása, ahol a résztvevők által kifejlesztett fenntarthatósági megoldások megismertetése példát képez, és ezen keresztül hatást gyakorol a résztvevő vállalatok működésére, fejlődésére, az azokban dolgozó munkavállalók életére és végsősoron Földünkre, amitől mindannyian függünk.

Célja nem csupán az minősítés, hanem a széleskörű tapasztalat mentén, a CSR témakörében felmerülő kockázatok csökkentése és a már működő gyakorlatok hatékonyságának növelése, a figyelemmel kísérés és a releváns tudás átadásának eszközével.

Az Ecovadis mérési metodológiájának fókuszában, a minősített vállalat CSR management rendszerének kvalitatív vizsgálata áll:

  • alkalmazott szabályzatok, célok, számbavétele, majd azok
  • gyakorlati megvalósításának ténye (pl. fejlesztések, tréningek, folyamatleírások), illetőleg
  • az ezekhez kapcsolódó, elvégzett mérések, vagyis riportálás minősége, fejlettség

A mérés számos CSR szempontból releváns területet vesz górcső alá, melyeket az Ecovadis 4 fő csoportba oszt. A kategorizálás alapját nemzetközi CSR normák képezik, úgy mint az ENSZ Globális Megállapodása (UNGC), a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) egyezményei, a Globális Jelentéstételi Kezdeményezés (GRI) standarjai, vagy éppen az Üzleti és Emberi Jogokra vonatkozó ENSZ alapelvek.

ecovadiswebcikk

A mérés, illetőleg az értékelés alapja a vizsgált vállalat által biztosított dokumentumok, melyek bizonyítják az egyes minősítések, szabályzatok, riportok stb. létét. Az assessment során megosztott információk biztonságos tárolását az Ecovadis garantálja. A megosztott dokumentumokon túl az Ecovadis megvizsgálja és figyelembe veszi a szakmailag releváns nemzetközi szervezetek, szakszervezetek, NGO-k, helyi hatóságok vagy éppen auditorok állásfoglalásait, iránymutatásait.

A minősítés során jelentőséggel bír úgy a képviselt iparág (annak sajátosságai vagy éppen aktuális kihívásai) mint a társaság lokációja vagy éppen mérete.

Az értékelést és minősítést nemzetközi tapasztalattal bíró CSR szakértők készítik el, akik az eredmény megállapításán túl, részletes tanácsadással is szolgálnak, mely kiváló alapja a vállalat további CSR fejlesztésének.

Az ALD Automotive Magyarország Kft. 2021 februárjában ezüst minősítést szerzett az Ecovadis éves újraminősítő kampányában.

Ha Ön az Ecovadis közösség tagja, lépjen velünk kapcsolatba, és ossza meg velünk Vállalata CSR értékelését.

szerző: Dr. Székács Annamária – ALD Service Manager I Quality Manager