HÍREK

17febr.
2021

Elektromos járművek karbantartása és javítása

Elektromos járművek karbantartása és javítása

Kis odafigyeléssel alternatív hajtású gépjárműve igényeire Ön hosszú éveken át felszabadultan, gondtalanul élvezheti autója vezetését. Mit érdemes tudni az elektromos autók karbantartásáról? Miben különbözik egy alternatív hajtású gépjármű felépítése a belsőégésű hajtással szereltétől?

 

Az elektromos gépjárművek karbantartása működési elvükből fakadóan speciális szakértelmet, a hajtásra való tekintettel pedig eltérő munkafolyamatokat igényel belső égésű motorral szerelt társaikhoz viszonyítva. Ezen járművekhez külön diagnosztikai eszközök és szerszámok biztosítják a megfelelő karbantartást és javítást, amely szakszerű elvégzéséhez a márkaszervizek szakemberei állnak rendelkezésünkre.

 

A hosszan tartó használhatóság kulcsa

Az elektromos gépjárművek legfontosabb eleme az akkumulátor, amelynek rendszeres ellenőrzésével biztosítható, hogy az a gépjármű életciklusa alatt megfelelően működjön. Az akkumulátor ellenőrzése során, a szerviz alatt meggyőződnek a hőmérséklet-szabályozási rendszer, valamint az akkumulátorcellák megfelelő működéséről és amennyiben szükséges cserélik a hűtőfolyadékot. Mivel a nagyfeszültségű akkumulátorok csak speciális tanúsítvány birtokában szerelhetők, így elengedhetetlen a márkaszervizek munkája.

 

Megfelelő alkatrészek használata

A rohamosan fejlődő technológiáknak köszönhetően egyre korszerűbb gépjárművek szolgálják a használókat. Ezért elengedhetetlen, hogy kifejezetten az adott típushoz fejlesztett, legkorszerűbb alkatrészek kerüljenek beépítésre az elektromos gépjárművek szervizelése során.

 

Klímaberendezés ellenőrzése, szűrő cseréje

Az elektromos gépkocsik a létező legmodernebb klímaberendezéssel vannak ellátva: aktív szenes vagy akár bionikus légszűrő rendszerrel. Az aktív szenes szűrő távol tartja a polleneket, gombaspórákat, valamint a veszélyes gázokat is kiszűri a kinti levegőből. Amennyiben a baktériumok utastérbe való bejutását is szeretnénk megelőzni, úgy érdemes a bionikus szűrő rendszert választani.

 

Kerékcsere

Elektromos gépjárművének keréktárcsái és gumiabroncsai is speciális tulajdonságokkal bírnak. A keréktárcsák úgy kerülnek kialakításra, hogy a legkisebb légellenállási együtthatóval bírjanak, továbbá léteznek egyes gumiabroncsok is, amelyek kifejezetten a nagyobb gördülékenységet biztosítják. Mindez a leghatékonyabb fogyasztási adatok elérését szolgálja.

 

Fékellenőrzés

A regeneratív fékrendszer használatával az autó fék elemei mindig tökéletes formában lehetnek. A biztonság kedvéért azonban ellenőriztesse rendszeresen fékrendszerét, szükség esetén cseréltesse ki a fékbetéteket és a féktárcsákat.

 

Elektromos gépjármű szerviz kérdések

 

Napjaink elektromos gépjárművei speciális igényekkel rendelkeznek a karbantartással és javítással kapcsolatban. Ezért fontos a márkaszervizben dolgozó szervizmunkatársak magasfokú képzettsége és felkészítése, amely az Ön járművének legmagasabb színvonalon történő javítását szolgálja.

 

Milyen karbantartást igényel egy elektromos autó?

Tekintve, hogy az elektromos gépkocsik kevesebb alkatrésze van kitéve kopásnak, mint egy belső égésű motorral szerelt autó, ezért a meghibásodás veszélye is alacsonyabb. E mellett a gépjárműben nem kell olajat cserélni sem így a karbantartás költségei jelentősebben kedvezőbbek lehetnek, mint egy hagyományos hajtású autó esetében.

 

  1. A legfontosabb alkatrészek, amelyek karbantartásra szorulhatnak:

•           Akkumulátor

Optimális töltési szokások mellett az akkumulátor igazán ritkán igényel karbantartást.
Hosszú évek alatt az akkumulátor veszíthet hatásfokából és cserére szorulhat, azonban ez a hatásfok veszteség csupán pár százalék és az akkumulátor minimális élettartama átlagosan is 10 év. 
Az akkumulátor átvizsgálásával és a hűtőfolyadék esetleges cseréjével elérhető a hosszútávú gondtalan használat.

•           Féktárcsák és fékbetétek

A regeneratív fékrendszernek köszönhetően az elektromos járművek fékrendszere nagyjából fele annyi gondoskodást igényel, mint egy hagyományos járművé. A fékrendszer elemeinek átvizsgálására és szükség szerinti cseréjére a rendszeres karbantartások során kerül sor.

•           Futómű

Csakúgy, mint belsőégésű motorral szerelt társaik esetében az elektromos autók kormányműve, összekötői és gumiharangjai a szokásos időszakonként történő rendszeres karbantartás során kerülnek ellenőrzésre.

•           Folyadékok

A használónak csak az ablakmosó folyadék cseréjéről kell gondoskodnia. Az elektromos gépkocsikban ezen kívül csak hűtőfolyadék és fékfolyadék van, hiszen a folyadékszintet a rendszeres karbantartás során a szervizmunkatársak ellenőrzik, és szükség esetén cserélik.

•          Utastéri légszűrő

A legtisztább levegő érdekében a légszűrőt 30.000 kilométerenként vagy kétévente szükséges cserélni.

 

2.         Karbantartás gyakorisága

A karbantartás gyakorisága nagyban függ az autó típusától és annak futásteljesítményétől, de jellemzően 1 év vagy 15.000 km. A karbantartás szükségességéről a gépjármű értesíti a használót.

 

3.         Elektromos autómat különleges szervizbe kell vinnem karbantartásra?

A márkaszervizek rendelkeznek az általuk forgalmazott gépjármű típusok szervizeléséhez szükséges tanúsítványokkal és eszközökkel. A speciális munkafolyamatokat – például akkumulátor állapotfelmérést – egyedi szakképesítéssel rendelkező szervizmunkatársak végzik.

4.        Töltőkábelt érintő specialitások

Karbantartás során érdemes a töltőkábelt szervizmunkatárssal átnézetni, aki megbizonyosodik a szigetelés sérülésmentességéről és töltőkábel állapotáról.

 

5.         Különleges abroncsra lesz szükségem?

Ugyan egy elektromos autóra is bármilyen olyan abroncs felszerelhető, amely megfelel a gépkocsi műszaki paramétereinek (méret, teherbírás, stb.), azonban általában különleges, optimális gördülési ellenállású abroncsokat kínálnak. A kisebb gördülési ellenállás jobb hatásfokot eredményez, így Ön nagyobb távolságot tehet meg egyetlen feltöltéssel.

6.         Hogyan érhető el az akkumulátor legnagyobb élettartama?

Annak érdekében, hogy az akkumulátor a leghosszabb ideig szolgálja a gépjárművet, úgy az alábbiakat szükséges megfontolni:

  • Optimális esetben ne 100%-ra történjén a töltés. Ugyan, ez kisebb hatótávot eredményez, viszont hosszabb lesz az akkumulátor élettartama. Ennek a gyakorlatnak a másik előnye, hogy mindig kellő kapacitás áll rendelkezésre a regeneratív fékezésnél visszanyert energia tárolására: amikor ugyanis tele van az akkumulátor, a rendszer általában szünetelteti a fékenergia-visszanyerést, nehogy túlmelegedjenek az akkumulátorok.
  • Kerüljük az akkumulátor teljes lemerülését. Azon kívül, hogy kényelmetlenséggel jár, ha utunk során merül le teljesen az autó akkumulátora, a lítium-ion akkumulátorok jobban kedvelik a részleges, mint a teljes merítést.
  • Szélsőséges hőmérsékleti viszonyok kerülése. Olyan aprósággal is hozzájárulhatunk autónk akkumulátor élettartamának növeléséhez, amennyiben nyáron inkább az árnyékos helyeket részesítjük előnyben, télen pedig igyekszünk az autót zárt helyen tartani.

 

Cikkünket a Hyundai Holding Hungary Kft. együttműködésével készítettük.

Csatár Balázs - ALD Key Account Manager I EV Ambassador