HÍREK

10dec.
2020

A fehér az új zöld

A fehér az új zöld

Nemzetközi megállapodás született, hogy a Zöldkártya Rendszerhez csatlakozó tagállamok, illetve biztosítóik a jövőben fekete-fehér alapon bocsássák ki a fedezetigazolást.

A Zöldkártya Rendszer hazai szervezete, a MABISZ által működtetett Nemzeti Iroda így mindegyik KGFB-sal foglalkozó biztosító számára engedélyezi a fekete-fehér alapszínű zöldkártyák kibocsátását.

https://mabisz.hu/wp-content/uploads/2018/09/zoldkartya-egyezmeny.pdf

Ennek nyomán 2020 júliusában lépett hatályba az a PM rendelet (6/2020 (VII.23.) - Magyar Közlöny 2020. évi 176. száma), amelynek alapján kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) meglétét igazoló zöldkártya fekete-fehér lesz.

A hazánkban megkötött KGFB szerződés kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére, valamint Svájcra és azon további országokra, amelyekkel erről kétoldalú megállapodás született.

https://www.cobx.org/article/45/gc-system-composed-green-card-bureaux-48-countries-participating-system

A Rendszámegyezmény (Multilateral Guarantee Agreement, 1991) keretében egyes országok (köztük az összes uniós tagállam) külön megállapodás alapján a fedezet igazolásául elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját. Azokba az országokba viszont, amelyek csak a Zöldkártya Rendszerben vesznek részt, a Rendszámegyezményben viszont nem, a biztosító által kibocsátott, s a fedezet meglétét igazoló dokumentum, „zöldkártya” szükséges a határátlépéshez. Ezt egyszerűen előállíthatja a gépjármű használója a szolgáltatótól megkapott PDF file fehér papírra történő kinyomtatásával. Az igazolást érdemes a gépjármű papírjai között tartani, hiszen szükség esetén így bármikor elővehető.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

 

szerző: Kovács Zoltán – ALD Head of Insurance