HÍREK

21okt.
2020

Amit az AdBlue-ról tudni érdemes

Amit az AdBlue-ról tudni érdemes

Mi is az az AdBlue?

A dízelmotorok, benzines társaiknál több káros anyagot juttatnak a levegőbe. Az európai kibocsátási normák szabályozzák az EU-ban eladott új gépjárművek károsanyag-kibocsátásának mértékét.

Biztosan Ön is hallott már az Euro 1, 2-6 normákról, melyek előírják a maximum kibocsátási értéket a nitrogén-oxidok, a szénhidrogének, valamint a szénmonoxid és a részecskék számára.

Környezetünk védelme érdekében, a káros anyag kibocsátási normák egyre jobban szigorodnak. Egyes gépjárműveknél pusztán technikai megoldásokkal, nem lehetett elérni ezeket a kitűzött normákat, így „külső segítségre” volt szükség.

Itt jött a képbe az AdBlue, mely adalékanyag a dízelmotoroknál nagyban csökkenti a nitrogén-oxid kibocsátását. Az AdBlue egy durván 32%-os karbamid-oldat (a karbamid színtelen kristályos vegyület, aminosav lebontási termék, megtalálható az emberi szervezetben is). Ha másból nem is tudni, hogy AdBlue-s az autó, arról, hogy nincs szaga, nem „dízelbüdös” erre lehet következtetni.

Mit csinál az AdBlue?

A kipufogógázba AdBlue folyadékot fecskendeznek, mielőtt az a katalizátorba érkezik. A reakcióba lépéshez a rendszernek magas hőmérsékletre (minimum 250 C) van szüksége, amelyet gyenge igénybevételnél, például városi használat, nehezebb teljesíteni. Ezért ezeknél az autóknál, a kipufogógáz hőmérsékletét emelik, hogy az gyorsabban felmelegítse a katalizátort a kívánt hőfokra. A hő hatására ammónia szabadul fel, ami a kipufogógáz nitrogén-oxidjaival reakcióba lépve nitrogénné és vízzé alakítja azt.

AdBlue GYIK

  • Mikor fagy meg? -11 Celsius-fokon.
  • Mi változik menet közben? Ön semmit nem érez belőle. A gépkocsi időben jelzi Önnek, mikor szükséges az AdBlue utántöltése.
  • Mi történik ha kifogy? A gépkocsi továbbra is üzemképes marad, egyes gyártmányok teljesítmény csökkenéssel „kényszerítik” a gépkocsivezetőt az utántöltésre.
  • Mennyi kell egy tank gázolajhoz? Mivel külön tartálya van és a „bekeverést” a gépjármű vezérlőegysége kontrollálja, így Önnek csak arra kell figyelnie, hogy mindig legyen AdBlue folyadék a tartályban. Átlagban 8-10ezer kilométerenként szükséges pótolni.
  • Üzemanyag-e az AdBlue? Igen.
  • Nehéz betölteni, koszos lehet tőle a ruhám? Az AdBlue folyadékot a benzinkutak forgalmazzák. Ahol kannás kiszerelésben kapható, ott a betöltését egy ablakmosó tartály feltöltéséhez tudnám hasonlítani. Ahol van külön töltőpisztoly, ott egy tankoláshoz hasonlítható.

Kell-e szervizbe mennem, hogy AdBlue folyadékkal feltöltsék az autómat? Nem! A feltöltést Ön is egyszerűen el tudja végezni. Az AdBlue tárolási-szállítási szempontból nem veszélyes anyag, nem gyúlékony, nem mérgező. Csupán arra kell figyelnünk, hogy esetleges tároláskor az AdBlue mindig tiszta maradjon. Felvizezve, de olajosan szennyeződve is óriási galibákat okozhat a katalizátorban, valamint a vezérlésben.

szerző: Deáki Endre - ALD műszaki, karosszéria és számlázási vezető