HÍREK

29szept.
2020

Itt az őszi gumiabroncs csere időszaka

Itt az őszi gumiabroncs csere időszaka

Október 01-jével kezdetét veszi az őszi gumiabroncs váltás időszaka. Szerződött partnereinknél elkezdődött az előrendelt gumiabroncsok betárolása, javítása valamint megnyitották internetes felületeiket az előzetes bejelentkezésekhez. 

Abban az esetben, ha a tárolt téli abroncs garnitúra felszerelhető állapotú, úgy az internetes felületen keresztül az időpont foglalása zavartalanul megtörténhet.

Ez után Önnek csak pontosan meg kell jelennie a szervizben, hogy ott elvégezzék az abroncsok, vagy szerelt kerekek cseréjét. Amennyiben hibaüzenetet kap a rendszertől, vagy a telefonos egyeztetés során jelzik, hogy az abroncsok még nem állnak készen a cserére, úgy kérjük szíves türelmét.

Ha a tárolásban megrendelt javítás, vagy abroncsrendelés már folyamatban van, azonban a bejelentkezéshez szükséges feltételek valamelyike nem biztosított: Kérjük, próbálja meg egy későbbi időpontban újra elérni a szolgáltatót, vagy gumiabroncs ügyintézés telefonos menüpontban a munkatársainkat.

Kérjük, időben foglalja le időpontját!

Amennyiben még tervez külföldi utazást, úgy kérjük, vegye figyelembe, hogy számos szomszédos országban a téli abroncs használata november 1-től kötelező.

Kötelező téli gumi a szomszédos országokban

 Ausztria

November elsejétől április közepéig télies útviszonyok mellett kötelező az összes keréken a legalább 4 milliméter profilmélységű téli gumi vagy a hajtott kerékre szerelt hólánc. A hólánc kötelező, viszont csak ott szabad használni, ahol összefüggő hó, vagy jégréteg borítja az útfelületet és a hólánc nem károsítja az aszfaltot.

Csehország

Kötelezően előírt téligumi-használat nincs, de november elseje és április vége között egyes útszakaszokon táblával jelezhetik, hogy oda csak téli gumival szabad behajtani. Hóláncnak kell lennie az autóban.

Horvátország

Ha 5 centiméternél nagyobb hó vagy jég borítja az útfelületet, akkor hólánc nélkül nem szabad elindulni, de felszerelni nem kell minden áron, amíg nincs rá szükség, elég az autóban tartani.

Téli útviszonyok között pedig kötelező a téli vagy a négy évszakos gumi, legalább a hajtott tengelyen. Horvátország egyes területein pedig kötelező az autóban hóláncot tartani, jégtől, hótól függetlenül.

Románia

Romániában november eleje és március vége között kötelező a téli gumik használata. Aki bizonyíthatóan a téli gumi hiánya miatt okoz balesetet, torlódást, az a mentés és kártérítés költségeinek megtérítésén túl még büntetésre is számíthat. Romániában a hólánc nem kötelező, ennek ellenére lehetnek olyan útszakaszok, ahol előírhatják a használatát.

Szerbia

November elsejétől április elsejéig, ha az időjárási viszonyok ezt indokolják, kötelező a téli gumi vagy a hólánc használata. A hólánc kötelező téli tartozék.

Szlovákia

Dátumtól függetlenül, ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor személyautóknál az összes keréken legalább 4 mm profilmélységű téli gumi használata kötelező. A téli vagy megfelelő négy évszakos gumi hiányában 60 eurós büntetésre kell számítani. A hólánc használata nem megengedett Szlovákiában.

Szlovénia

November közepétől március közepéig legalább egy tengelyen kötelező a szlovén utakon a téli gumi használata. 5 centiméternél nagyobb hó esetén a hólánc is kötelező, ennek meglétét már a határátlépésnél ellenőrizhetik. Az országba utazó autósoknak rendelkezniük kell hólánccal, aminek használatát táblák szabályozzák.

Ukrajna

Novembertől áprilisig az autó minden kerekére kötelező a téli gumiabroncs

forrás : https://www.vezess.hu/magazin/2018/01/03/kotelezo-teli-gumi-mutatjuk-hol-kell/

Néhány fontos tudnivaló:

A kerékőr adaptert, csavarokat, anyákat, dísztárcsákat (amennyiben van) még a szerelés megkezdése előtt ki kell készíteni az utastérbe (sofőrszolgálat esetén a jobb első ülés elé).

A leszerelt kerék tartozékokat (alu felni közép kupak, csavar, anya, kerékőr, dísztárcsa) a szervizek nem tárolják a garnitúrák mellé. Ezeket a szerelés végén visszaadják, vagy elhelyezik a csomagtartóban.

Felhívjuk figyelmét, hogy a szerelés után 50km-rel szíveskedjen ellenőrizni a kerékcsavarokat, nem lazultak-e ki!

Keréknyomás szenzorral (TPMS) rendelkező autóknál a szerviz a tanítást elvégzi. Egyes autóknál a hibajel 10-50 km megtétele után tűnik el. Amennyiben a hibajel továbbra is jelzi a keréknyomás különbséget, a szerelést végző szervizbe kell visszamenni (3 munkanapon belül).

Bármilyen probléma jelentkezik a csere után, kérjük, fáradjon vissza ugyanabba a szervizbe (3 munkanapon belül).

Megnövekedett szállítási igények miatt az őszi időszakban hosszabb szállítási határidőkkel kell számolni. Vidékre kért abroncsok esetében ez 3-6 munkanap is lehet. Ezt minden esetben figyelembe kell venni az időpont foglalásakor.

Fontos, hogy a foglalt időpontra pontosan (10-15 perccel korábban) érkezzen az autó. Megnövekedhet a várakozási idő, esetleg csúszás lehet a foglalt időponthoz képest.

Az idő előrehaladtával csökken a szabad időpontok száma. Nehezebb közeli időpontot találni. Akár 3-4 hét is lehet a várakozási idő.

Őszi gumiabroncs csere időszakában is előfordulhat defekt, sérülés. Ilyenkor a szervizek hosszabb várakozási idővel tudják kiszolgálni az időponton kívül érkező autókat.

Gumiabroncs cseréhez Budapest területén lehetőség van sofőrszolgálat rendelésére. Szerződött partnereinknél ez is megrendelhető az időpont foglalásával egy időben.

Covid-19 kiegészítés:

A tavaszi járványügyi helyzetben a gumiszervizek a hatályos rendelkezéseket betartva zavartalanul fogadták autóinkat.  Amennyiben az őszi átszerelési időszakban is korlátozások lépnek életbe, úgy a hatályos rendelkezések figyelembe vétele mellett a gumiszervizek folyamatos működést biztosítanak.

A vírushelyzetre való tekintettel Partnereink mindent megtesznek az Önök és munkatársaik egészsége védelmében. Kérjük, hogy az Ön illetve a szervizben dolgozó munkatársak érdekében a szerviz területén szíveskedjenek maszkot viselni. Köszönjük!

Problémamentes abroncscserét kívánunk! Kérdés esetén keressék munkatársainkat.

szerző: Lukácsné Anita – ALD Tyre Service Team Leader