HÍREK

26aug.
2020

Okmányok cégautós nyaraláshoz

Okmányok cégautós nyaraláshoz

Elképzelhető, hogy nyaralásunk alatt senki sem kérdezi meg tőlünk, hogy jogosultak vagyunk-e vezetni a nálunk levő cégautót. Annak érdekében, hogy elkerülhessük a kellemetlen meglepetéseket és az esetleges bírságokat elengedhetetlen, hogy mindig a megfelelő okmányokkal induljunk útnak. Cikkünkben összegyűjtöttük az összes olyan útiokmányt, amelyet érdemes a kesztyűtartóba összekészíteni. Az, hogy végül mit kérnek el tőlünk országonként eltérő lehet,  előfordulhat például, hogy zöldkártya helyett határbiztosításra lesz szükségünk. Egy azonban biztos: a tervezett utazás előtt már 1 hónappal érdemes tájékozódni az adott ország rendelkezéseiről, a szükséges igazolásokról és jelezni az igényt az ALD Automotive felé.

 

Indulás előtt időben ellenőrizzük irataink lejárati idejét. A forgalmi, jogosítvány és útiokmány hármas minden esetben legyen nálunk.

  • útlevél / személyi igazolvány
  • jogosítvány
  • forgalmi engedély
  • zöldkártya
  • határbiztosítás
  • Cégautó meghatalmazás
  • Országelhagyási engedély
  • Határátlépési engedély – lízingelt céges autóhoz

Zöldkártya – a legtöbb országnál szükséges

A zöldkártya nem azonos a környezetvédelmi igazolólappal. A zöldkártya egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat, melyet a biztosítók állítanak ki a biztosított számára a külföldön megkívánt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására. A zöldkártya tehát a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás külföldre való kiterjesztését igazoló nyomtatvány. Külföldön éppúgy, mint belföldön szükség van az autó érvényes zöldkártyájára, amelyet a vezető köteles magánál tartani legyen az lízingelt autó vagy saját gépkocsi. Cégautóknál a flottamanagertől vagy a vállalati járműveket kezelő munkatárstól kell elkérni.

Érdemes az utazás előtt egy héttel jelezni az utazást, hogy biztosan rendelkezésre álljon az okirat az indulás napjára. A zöldkártya csak a Zöldkártya Rendszer tagországaiban igazolja a gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetét. Ha olyan országba utazunk, amely nincs benne ebben a listában, akkor az illető ország határán az ott előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést (ún. határbiztosítást) kell megkötni. Néhány ország, mint például Ukrajna esetében,  az országba lépéskor, közvetlenül a határon kell megvásárolni az ott töltött napokra a biztosítást.   

Zöldkártya Rendszer tagországainak listája

Cégautó meghatalmazás

Egy dolog rendszeresen el szokott maradni – mivel magunknak természetes, de a rendőrnek nem -, hogy igazolni kell, hogy jogosan használhatjuk az autót! Ha cég- vagy kölcsönautóval utazunk külföldre – amelynek nem mi, mint magánszemély vagyunk az üzembentartói –, minden esetben érdemes magunkkal vinni a gépjármű tulajdonosának nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy használhatjuk az autót. Igényelni lehet a kizárólagos használati igazolást a  driverdesk.hu@aldautomotive.com e-mailen .

Vannak azonban olyan országok, amelyek nem elégednek meg egy egyszerű papírra vetett és aláírt engedéllyel. Ebben az esetben Országelhagyási engedélyre is szükség lesz, amelyet kérésre kiállítunk Önöknek. Az ALD Automotive Magyarország Kft. driverdesk.hu@aldautomotive.com e-mailen az utazást megelőzően minimum 1 hónappal előre szükséges jelezniük, hogy időben elkészüljenek a szükséges iratok.         

Határátlépési engedély – bérelt cégautóhoz esetenként

Ha EU-n kívülre tervezünk autózni lízingelt járművel, akkor szükségünk lesz egy igazolásra arról, hogy jogosan használjuk a járművet. Az ALD Automotive Magyarország Kft kiállít egy olyan írásos engedélyt a bérelt gépkocsihoz, amelyet a határátlépésnél elfogadnak. Az engedélyben az alap adatokat kell megadnunk: az autóhasználó nevét, úti okmány számát, a jármű rendszámát, alvázszámát, a forgalmi engedély jogosultjának nevét és aláírását (cégautónál a cégszerű aláírást és azt az időtartamot, amely alatt az országot a járművel elhagyhatja).

Országonként eltérő, hogy milyen okmányt fogadnak el. Érdemes tájékozódni a Külügyminisztérium oldalán a célország határátlépési követelményeiről.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

Munkatársaink örömmel segítenek, felmerülő kérdéseit a driverdesk.hu@aldautomotive.com e-mailcímen illetve a 06 1 802 5800-as telefonszámon várjuk.

szerző: Rékai Andrea – ALD Head of Used Car Sales