HÍREK

17júl.
2020

ALD FLEX: A flexibilis flottamegoldásoké a jövő (és nemcsak a koronavírus miatt)

ALD FLEX: A flexibilis flottamegoldásoké a jövő (és nemcsak a koronavírus miatt)

Úgy érzi, hogy a válság következményeként nyomás nehezedik Önre, hogy megoldja vállalati flottája hatékony kezelését? Ha igen, akkor érdemes rugalmas megoldásban gondolkoznia. A flexibilitás természetesen nem új elgondolás, jelentősége azonban a jelen események hatására egyre inkább felértékelődik. A jövőre nézve is elmondható, hogy rugalmas megoldást választó flották számos előnyös feltétel közül választhatnak, egyedi igényeik szerint.


A nemzeti korlátozó intézkedések enyhülésével a vállalkozások elkezdtek visszatérni a szokásos üzletmenethez. Jellemzően mire van most leginkább szüksége a vállalati ügyfeleknek?

 

Más válsághelyzetekhez hasonlóan ügyfeleink újra az alaptevékenységükre kívánnak összpontosítani valamint, szeretnék fenntartani működésük folytonosságát. Továbbá – különösen a jelenlegi válságra jellemzően - kiemelt prioritássá vált a munkavállalók egészsége és biztonsága.

 Az ALD Automotive által tapasztaltak alapján, végső soron mindez háromféle igényt támaszt:

  • a munkavállalók egészségének és jólétének biztosítása - például az által, hogy tömegközlekedést helyettesítő mobilitási alternatívákat kínálnak számukra, továbbra is lehetővé téve a szociális távolságtartást;
  • a járműcsere-ciklusok optimalizálása – más szavakkal: csere esetén egy új, teljes körű szolgáltatással lízingelt autó megérkezése – esetenként - hosszabb időt vehet igénybe, ilyenkor alternatív megoldások segítségével szükséges áthidalni a köztes időszakot;
  • végül, és talán ez a legfontosabb: a bizonytalanság menedzselése - a flottamenedzserek olyan megoldások iránt érdeklődnek, amelyek a futásteljesítmény és a futamidő tekintetében – ellensúlyozva a jelen helyzet őket érintő kiszámíthatatlanságát - kevesebb kötelezettséggel járnak.

Miben különböznek a jelenlegi - rugalmasság iránti - igények, az ALD Automotive által korábban tapasztaltaktól?

 

Természetesen a rugalmasság iránti igény nem új keletű. Ügyfeleink saját igényeikhez igazodva az elmúlt évek során is elvárták tőlünk a rugalmasságot lízingszerződésük bizonyos pontjai tekintetében, mint például a futásteljesítmény, idő előtti felmondás, futamidő, kiegészítő mobilitási szolgáltatások, használat szerinti díjszabás, stb.

Az ALD Automotive folyamatosan dolgozta ki új ajánlatait ezen elvárások kielégítésére. Ugyanakkor azt látjuk, hogy a rugalmassággal kapcsolatos igények az elmúlt hetekben megsokasodtak. Különösen jellemzőek a futamidő rugalmasságára vonatkozó kérések; amely megoldás a bizonytalan időkben valódi segítséget nyújthat, de a szokásos üzletmenet során is hasznos lehet:

  • olyankor például, ha a vállalatok nem tudják előre meghatározni egy projekt vagy megbízás várható időtartamát;
  • olyan szervezetek esetében, amelyek tevékenységére jellemzők a szezonális csúcsok, vagy ha például a vállalat új terméket vezet be, és a promócióhoz szükséges flotta mérete a piac érdeklődésének függvénye;
  • a rugalmas megoldás választása szintén jó döntés akkor, ha az adott cég az új alkalmazottak számára a próbaidő idejére szeretne mobilitási lehetőséget kínálni; vagy
  • hasznos lehet abban az esetben is, ha szeretnének kipróbálni az eddigiektől eltérő hajtásláncú (hibrid és elektromos) járműveket.
     

Felvetül a kérdés, hogy ezek a rugalmas megoldások nem fedik-e át vagy versenyeznek a hagyományos, teljes körű szolgáltatást nyújtó lízingtermékekkel?

 

Nem, épp ellenkezőleg. A teljes körű lízing jellemzően 24 hónapra vagy hosszabb időtartamra szól. A rugalmasabb megoldások 1-24 hónapon belül bármilyen időszakra szabadon választhatók. Az a megközelítés, hogy az ügyfeleknek egyedi modellek helyett járműkategóriákat kínálunk, biztosítja, hogy az igény jelentkezését követően gyorsan le tudjuk szállítani a járműveket. Ezen túlmenően a kötelezettségvállalás bármikor megszüntethető, bármiféle felmondási díj felszámítása nélkül. Mivel egy nagyon konkrét megoldást kínálunk egy nagyon konkrét igényre, a rugalmas megoldás valójában kiegészíti a teljes körű lízingszolgáltatást, nem pedig versenyez azzal.
 

Milyen típusú ügyfelek számára lehetnek előnyösek a rugalmas megoldások?

 

Ezek a megoldások bármilyen típusú vállalati ügyfél számára előnyösek lehetnek, különösen a leépítés vagy átszervezés kockázatával szembesülő cégeknél. Nem utolsósorban a nagy flottával rendelkező ügyfelek is profitálhatnak ebből: a hagyományos, hosszútávra kötött flottaszerződések mellett jelentkezhetnek rövid távú igények is – ilyen lehet pl. a korábban már említett, az új alkalmazottak próba idejére vagy az idénymunka időtartamára biztosított mobilitás.

 

A vállalati ügyfelek a rugalmas megoldások alkalmazását beépíthetik a munkavállalói partnerprogramokba is. Lehetőséget biztosítva munkavállalóik számára egyedi lehetőségek igénybe vételére: például ha a koronavírus utáni időszakban ideiglenesen szeretnének járművet bérelni azért, hogy ne kelljen a tömegközlekedést igénybe venniük.

 

A rugalmas megoldások igen hasznosak lehetnek azon kkv-k számára is, akik meglevő mobilitási igényük kielégítésére a jelenlegi helyzetben inkább vonakodnak elkötelezni magukat egy hosszú távú lízingmegoldás mellett.

El tudja képzelni, hogy ezek a rugalmas megoldások a hosszú távú flottastratégiában is helyet kaphatnak?

 

Az ALD Automotive szerint a hangsúly itt a választás lehetőségén van. A flottamenedzserek számára fontos üzenet, hogy lehetőségük van mobilitási stratégiájuk rugalmas adaptációjára, rövid, közép- és hosszú távú igényeik alapján.

Végső soron arról kell meggyőződniük, hogy munkavállalóik számára a zavartalan közlekedés megfelelő mobilitási megoldások alkalmazásával, a lehető legelőnyösebb TCO mellett biztosított.

 

E tekintetben a rugalmas megoldások nélkülözhetetlen „eszköznek” bizonyulnak a mobilitási „eszköztárban”, és nem csupán a válság utáni helyzetben bírnak jelentőséggel.

Ha többet szeretne megtudni, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Key Account Managerével illetve látogassa meg honlapunkat: https://www.aldautomotive.hu/ald_flex