HÍREK

10júl.
2020

GONDTALANUL, VAGY GONDATLANUL? – Felkészülés nyaralás előtt

GONDTALANUL, VAGY GONDATLANUL? – Felkészülés nyaralás előtt

Előző autós nyaralásaik alkalmával bízom benne, nem érezte még senki úgy Önök közül, hogy gondatlanul indult neki az útnak és nem tett meg mindent annak érdekében, hogy sem műszaki probléma, sem más kellemetlenség megzavarja a pihenésre és felhőtlen kikapcsolódásra szánt időszakot.

Mit tehetünk, mire érdemes oda figyelnünk az elindulás előtt, hogy a legnagyobb esélyt adjuk annak, hogy a tervezett utat gondtalanul teljesítse autónk?

Járjuk körbe az autót, nézzük meg a világítások működnek- e, szükség esetén cseréltessük ki a hibás izzókat. Már használat közben is, de utazás előtt különösen figyeljünk arra, hogy az ablaktörlők jól töröljenek, nézzük meg nem kezdett-e leszakadni a gumi a törlőlapátról. Szervizszolgáltatással rendelkező partnereink, ALD költségen évente egy alkalommal cseréltethetik javító partnereinknél az ablaktörlő lapátokat. Jó, ha a jármű karosszériáján, nincs sérülés, szélvédőjén kavicsnyom, vagy repedés ugyanis ennek javíttatására kötelezhet bennünket külföldön a rendőrség.

Ne feledkezzünk meg a motortérről, itt mindenképpen nézzük meg a motorolaj szintjét, szükség esetén töltsük fel a megfelelő minőségű motorolajjal a motort. Jó, ha az útra is viszünk magunkkal egy litert tartalékként. Az ablakmosó folyadék tartály is legyen tele jó bogároldó képességű nyári mosófolyadékkal, ebből sem árt, ha van náluk még kifogyás esetére. Legyen nálunk ioncserélt víz is a motorhűtő folyadék esetleges pótlására.

Indulás előtti felkészítéskor ellenőrizzük a gumiabroncsok nyomását a tanksapka fedelének belső oldalán található ábra szerint.  A terhelésnek (csomagok, és utasok száma) megfelelően állítsuk be a nyomásértékeket például benzinkúton tankoláskor.  Ha van pótkerék az autóban, akkor arról se feledkezzünk meg, amennyiben kerékdefekt javító készlettel szállították a járművet akkor érdemes megnézni nem járt-e le a szavatossága a defektjavító folyadéknak, vagy ha egyszer elhasználtuk már, pótlásáról előzetesen gondoskodtunk e? Gumiabroncs nyomásellenőrző rendszerrel felszerelt járműveknél, nézzük meg működőképességét, és ha szükséges rögzítsük az új beállított nyomásértékeket. Fentiek elvégzésével optimális utazási komfortot, jó úttartást ideális, fogyasztást érhetünk el, defekt esetén pedig sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

A jármű belső terében célszerű, ha rendet rakunk, kitakarítunk, a rakodórekeszekből a nyaralás alatt szükségtelen dolgokat kivesszük. Az üvegfelületeket, különösen a szélvédőt kívülről belülről le kell takarítani, a bogárszennyeződések tisztításához praktikus vinnünk külön tisztító szert, és törlőkendőt a csomagtartóban. Ha tavasszal még nem végeztettük el a klímaberendezés tisztíttatását, utazás előtt erre mindenképpen érdemes időt szánni, ezt szintén szezononként egy alkalommal az ALD finanszírozza, karbantartási szerződés esetén.

Nagyon fontos, hogy az utazó személyek számának megfelelő mennyiségű láthatósági mellény legyen a járműben, váratlanul szükséges megállás esetén, országúton, vagy autópályán az autóból már mindenki, ennek felvétele után szálljon ki.

Gondoskodjunk időben ALD Assistance szolgáltatásunk nemzetközi (Európai) kiterjesztéséről, meghibásodás, vagy baleset esetén szükségünk lehet rá, örülni fogunk, hogy nem feledkeztünk meg róla.

Remélem a tervezett pihenésük gondtalanul fog eltelni, és autónk jó társként, problémamentesen fogja falni a kilométereket, észrevétlenül teszi a dolgát és hozza haza Önöket nyaralásuk végeztével.

szerző: Csáder Lajos - ALD Technical referent