HÍREK

17jún.
2020

Vasalódeszkán úszni

Vasalódeszkán úszni

Úszósapkát húzott a fejére, feltette a medencében használt szemüvegét, majd vasalódeszkára feküdt és úgy tempózott egy kreatív tornatanár. A gyorsan elhíresült videón a nappalijából szerette volna megmutatni a szintén otthonaikba zárt diákjainak, hogyan is kellene úszni. Vicces volt és keserű egyszerre.

 

Home office-ba kényszerítve mindannyian víz nélkül próbáltunk úszni a hirtelen ránk szakadt karantén hetei alatt. Sajnos csak ritkán volt vicces, de kreatív ötletekkel mi is megoldottuk a családjaink, és természetesen a cég működését. A probléma megoldását kereső pedagógusok, és a feladatot ügyesen megoldó diákok lettünk egyszerre, mindannyian.

 

A semmiből ránk szakadt „korona-helyzetben” szinte egyik napról a másikra kellett kialakítanunk az otthoni munkavégzés feltételeit gyakorlatilag a szervezet egészének. A kezdeti technikai és infrastrukturális nehézségek mellett a legnagyobb problémát az egész eddigi életükben kizárólag irodából dolgozó munkatársak átállítása jelentette.

 

"A nehézségek közös megoldása korábban nem tapasztalt, felemelő együttműködéseket szült. Elképesztő erejű volt az összefogásnak ezt a szintjét átélni."

 

Természetesen beletanult az új világba a vezetőség is. Az első nagylétszámú konferencia-hívások mókás összerázódásai után rátaláltunk a digitális térben való komfortos és hatékony működésre. Mennyi időbe is telt mindez? Pár hétbe… Mennyi ideje is beszélünk arról, hogy milyen fontos a digitális megoldások alkalmazása, és milyen mértékben segíti elő üzleti működésünket? Túl régóta…

 

Az online térbe helyezett működés stabilitását követően újabb kérdéseket dobott fel a gép: rendben működünk, de hogyan alakul ez hosszabb távon? Mi lesz a személyes kapcsolataink által felépített sikeres közösséggel? Lehetséges fenntartani a digitális térben is? Hogyan tudjuk biztosítani a korábban értékes kohéziót, és fenntartani a ránk jellemző csoport és identitás-tudatot a szervezetben?

 

Újdonsült helyzetünkre is jól alkalmazható volt a Maslow piramis analógiája. Eszerint a biztonság és a védettség felé irányuló igényünket követően a valahová tartozás érzése, a kötődés, a megbecsülés és az elismerés igénye vezérel bennünket. Ezek vezetnek minket az önmegvalósításig.

 

"Nagyon büszke vagyok rá, hogy lendületesen válaszoltunk ezekre az igényekre, és kollégáink otthoni munkavégzését olyan kezdeményezésekkel sikerült támogatnunk, melyek az ő kiteljesedésüket gazdagították."

 

Például a kéréseiket is figyelembe véve otthon végezhető mozgásos videó-sorozatot készítettünk egy fitneszedző segítségével. A program-sorozat részeként táplálkozási tanácsadáson is részt vehettek a munkatársak. 

 

Mindez a mozgás-, és táplálkozási program egy olyan kezdeményezés része volt, melyet #stayconnected néven indítottunk útjára. Hasznos és inspiráló ötleteket osztottunk meg a kollégákkal az otthoni teljesítménymenedzseléssel, vagy éppen a távolságot eltüntető hatékony kommunikációval kapcsolatban.

 

Emellett olyan idegennyelv-tanulási felületet is elérhetővé tettünk munkatársaink számára online, amely a tantermes oktatást gyorsan és sikeresen felváltotta. Mentoring programunkat is sikerült virtuális platformokra terelni, onnantól a mentor-mentorált között lévő fizikai távolság már nem volt akadályozó tényező. Folytatódott ez a programunk is.

 

Jó volt látni, hogy sokakat sikerült bevonnunk a különféle kezdeményezésekbe, nálunk tényleg kiemelten fontos a kollégáink mentális és fizikális jólétének céges támogatása. És jó volt hallani tőlük, hogy értékelték a cég aktivitását.

 

Sok minden megváltozott körülöttünk, és lehetséges, hogy mi magunk is változtunk. Hogy ki mennyire, azt talán majd messzebbről lehet tisztán látni. Rengeteg értékes tapasztalatot szereztünk az elmúlt hónapokban, innentől már csak rajtunk múlik, hogy mit kezdünk ezzel.

 

Vége a korlátozásoknak, maszkot még ugyan használunk az üzletekben, de a vasalódeszkákat elraktuk. A cég újra „úszik”, mint a régi szép időkben. Sőt, mi a nyári időjárásnál is gyorsabban visszaálltunk a normális működésre. Pár napig még esőket mondanak, de utána jön a meleg, indul a strandszezon, és a vasalódeszkás kényszerúszás után hamarosan valódi vízben csobbanunk. Szinte ugyanolyan lesz minden, mint régen.

 

Szepesi Regina - ALD HR Director