HÍREK

08jún.
2020

ELEKTROMOS AUTÓZÁS: IDÉN MÁJUS 1-TŐL MEGSZŰNT AZ INGYENES TÖLTÉS

ELEKTROMOS AUTÓZÁS: IDÉN MÁJUS 1-TŐL MEGSZŰNT AZ INGYENES TÖLTÉS

Május 1-jén mérföldkőhöz érkezett a hazai elektromos autózás: az e-Mobi által telepített töltőpontokon is fizetni kell már a vételezett energiáért, amely az jelenti, hogy gyakorlatilag megszűnik az elektromos autók ingyenes töltése Magyarországon.

Mobiliti: NKM Mobilitás Kft. és e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft

Az NKM Mobilitás Kft. megvásárolta az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft-t tavaly októberben. A két társaság ekkor már jelezte: az ügylet zárását követően megkezdődik a rendszerek integrációja, amelynek eredményeként az e-Mobi töltőknél is igénybe vehető lesz a Mobiliti 0-24 ügyfélszolgálata, a Mobiliti applikáció és az RFID-val történő azonosítás.

Ez a lépés mintegy előjele volt annak, hogy az e-Mobi eddigiekben ingyenes töltőoszlopain is fizetőssé válik a vételezett áram, illetve az általuk nyújtott szolgáltatások. A vállalat április végén kiadott közleményéből pedig kiderült, több ponton frissítették a Mobiliti applikációját, ami lehetővé tette, hogy az e-Mobi 336 darab töltőjén is bevezethessék a Mobiliti töltési szolgáltatásait. Ennek eredményeként 2020. május 1-jétől a Mobiliti ügyfelei közel 500 töltőt használhatnak már Magyarországon.

A töltőhálózat bővítésével párhuzamosan frissítették a tesztidőszaki díjstruktúrájukat is. A közeljövőben havidíjas csomagok is várhatóak, amelyekkel kedvezőbb, személyre szabott töltési lehetőségeket is kínálnak. Köztük lesz például a kedvezményes éjszakai töltés azoknak, akiknek nincs lehetőségük otthon tölteni.

Mindez a gyarkolatban azt jelenti, hogy az a 336 darab töltő, amelyet korábban az e-Mobi telepített és ahol igyenesen lehetett az elektromos autókat tölteni, fizetőssé vált május 1-jétől.

Ionity

Új elszámolási rendszert vezetett be január 31-től töltőpontjain az Ionity is. Ez a gyakorlatban azt eredményzte, hogy az eddigi fix díj helyett kWh alapon kell fizetni az energiáért azoknak, akik igénybe veszik a vállalat ultragyors töltőit Magyarországon.

Ez az új elszámolás jóval drágább, ugyanakkor igazságosabb is lesz, hiszen eddig a kisebb teljesítményű akkumulátorral rendelkező elektromos autósoknak is ugyanannyit kellett fizetni, mint azoknak, akik nagyobb akkumulátorral szerelt járműveiket töltötték fel ugyanazon a helyen.

Elmű-Émász

Az Elmű-Émász saját tulajdonú elektromosautó-töltőpontjain 2019. augusztus 1-től tette fizetőssé  az autók töltését. A fizetési megoldás egyébként teljesen digitális, a fizetés az eCharge+ applikációban rögzített bankkártyával történik. A rendszer a töltés megkezdésekor egyszeri összeget zárol a bankszámlán, majd a töltést követően a fel nem használt összeg néhány nap elteltével-maximum egy héten belül automatikusan feloldásra kerül.

Sokak számára mellbevágó lehet, hogy egy-egy kivételtől eltekintve Magyarországon fizetni kell majd a vételezett energiáért, hiszen az elektromos autózás egyik nagy vonzereje volt az ingyenes töltés lehetősége.

Korábban Magyarországon az egyes szereplők nem helyezték üzleti alapokra az elektromos töltést és ingyen adták az energiát az autósoknak. Az ingyenes, adott esetben kedvezményes töltés azonban üzleti szempontból nem fenntartható, hiszen minden vállalat abban érdekelt, hogy megtérüljön a beruházása. A hazai piac szereplői számottevő profit híján nem voltak kellően motiváltak abban, hogy érdemben fejlesszék töltőinfrastruktúrájukat. Számos más tényező mellett ez is nagymértékben megnehezítette, lassította az ország átjárhatóságát elektromos autóval.

Ebből következik, ha a ’fizetős időszak’ beköszöntével egy vállalat az látja, hogy megtérülhet a beruházása, profitot termelhet, üzletileg érdekeltebbé válik a töltőinfrastruktúra telepítésében, fejlesztésében. Ezt példázza az is, hogy a Mobiliti közleményében azt is jelezte, nem állnak le töltőtelepítésekkel, folyamatosan dolgoznak majd azon, hogy töltőhálózatunkat idén is bővíthessék számos új töltővel.

szerző: Kardos Miklós – ALD Head of Procurement

Forrás: Portfolio.hu; Szandányi Levente; 2020. április 28.                        

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200428/uj-korszak-kezdodik-nehany-nap-es-veget-er-az-elektromos-autok-ingyenes-toltese-magyarorszagon-428682