HÍREK

05máj.
2020

5+1 tipp hogyan kerüljünk el egy közlekedési balesetet

5+1 tipp hogyan kerüljünk el egy közlekedési balesetet

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk: még egy autóversenyző is követhet el hibákat. Mit tegyen hát egy hétköznapi sofőr, ha a lehetőségeihez, képességeihez és tehetségéhez mérten szeretné elkerülni a közlekedési baleseteket és vezetéstechnikai bakikat? Mutatunk 5+1 tippet ahhoz, hogyan előzzük meg a koccanásokat és miként óvjuk meg saját magunk és autónk épségét!

Érdemes belegondolni: mitől hibázunk? Napjainkra a vezetés a mindennapok szerves részévé vált. A gépjárművek használata generációról-generációra egyre gyorsabb ütemben ivódott be hétköznapjainkba, mára pedig egyre több friss sofőrrel találkozhatunk nap, mint nap az utakon. Ez alapvetően két dolgot jelent: a forgalomban lévő autók folyamatosan növekvő számát, és ami ezzel együtt jár, a sajnos egyre nagyobb forgalmat is. Az utak zsúfoltsága elkerülhetetlen, ez pedig a balesetek számának növekedését is magával hozta. A forgalmas utakon történő stresszes vezetés ugyanis nagyobb odafigyelést és magasabb fokú mentális teherbírást is igényel.

Kerüljük el a leggyakoribb hibákat!

1. Tartsuk be a követési távolságot!

Semmivel sem érünk előbb oda, ha nem tartjuk be a megfelelő követési távolságot, és megszegésével kétszeres koccanásveszélynek tesszük ki magunkat. Mi is belemehetünk az előttünk lévő autóba, és a mögöttünk lévő is belénk szaladhat, ha hirtelen fékeznünk kell. Ráfutásos baleset még a rutinos sofőrökkel is megeshet, hisz hiába gondoljuk, hogy egy adott helyzetben, időben tudunk majd fékezni, autónk féktávolsága nem csak a mi érzékelésünkön múlik. Ráadásul a követési távolság be nem tartása a szervezetünkre sincs jó hatással: a vezetés közbeni stressznek akár 80%-át emiatt érezzük!

2. Ne legyünk türelmetlenek, főleg, hogy nem is nyerünk vele

A gyorshajtás nem megoldás, és nem csak azért, mert balesetveszélyes, de azért sem, mert tulajdonképpen időt sem nyerünk vele. Legyen szó ugyanis akár városi, akár autópályán történő közlekedésről, mindig átlagsebességben kell gondolkodnunk. A városi közlekedés során egy autó átlagsebessége 35-40 km/h. Hiába megyünk tehát 60, 80, vagy akár 100 km/h-val, az, hogy hamarabb érkezünk meg valahová, csak egy illúzió. Átlagban kell gondolkodnunk, az átlagsebesség pedig a rajtunk kívülálló okokból adódóan nagy valószínűséggel városon belül nem lesz több, mint 40 km/h. Így a folyamatos, lassú haladás sokkal eredményesebb lehet, mind az időnkénti gyorshajtás, ami meglehetősen kockázatos és büntetendő is.

3. Kerüljük el a mobilozó sofőrt és ne féljünk használni a dudát

Ideális esetben senki nem használja a mobiltelefonját vezetés közben, de a valóság ennél szomorúbb képet mutat. Ha mobilozó sofőrt látunk, igyekezzünk messzebb kerülni tőle, hiszen a mi autónk épségét is kockáztatja. Abban az esetben, ha figyelmetlen, telefonáló, vagy bizonytalan sofőrrel találkozunk, ne féljünk rászólni egy dudálással (főleg, mikor index nélkül közelít a mi sávunkhoz, amelyben éppen mellette haladunk). Egy jókor meghozott határozott döntés csúnya balesettől menthet meg minket. A mobilhasználati tilalom természetesen ránk is érvényes, ezzel a rossz szokással hatszor nagyobb esélyünk van a balesetre, mintha ittasan ülnénk a volán mögé.

4. Tapasztalatlanság, félelem a forgalomtól

Kevésbé tapasztalt vezetők esetében gyakran előfordulhat, hogy úgy érzik, feltartják a mögöttük haladó sort, ezért gyorsabban hajtanak a kelleténél. Ez egyáltalán nem jó megoldás, hiszen nem várt szituációkhoz, büntetéshez, vagy akár balesethez is vezethet. Ne ijedjünk meg a minket követő forgalomtól, és ilyen helyzetekben is tartsuk be az aktuális sebességkorlátozást.

5. Félünk az agresszív autósoktól

Autópályán való közlekedés során gyakran előfordul, hogy egy nálunk erősebb és gyorsabb autóval rendelkező sofőr megpróbál minket gyorsulásra ösztönözni, vagy egyszerűen letolni az útról maga elől, hogy gyorsabban haladhasson. Ilyen helyzetekben nem szabad belemennünk a játékba, és amennyiben lehetőségünk van rá, engednünk kell az agresszívabb fél akaratának. Menjünk lassabban, engedjük el a mögöttünk haladót, ha kell, váltsunk is sávot, hadd előzzön meg minket. Semmiképp se kockáztassuk saját magunk és mások testi épségét azzal, hogy megpróbálunk még gyorsabban haladni, hiszen a stressz és a sebesség kombinációja rendkívül balesetveszélyes lehet.

+1. Autómosás után ne felejtsük el a fékpróbát

Talán nem is gondolnánk rá, de egy ilyen apró figyelmetlenség is okozhat meglepetéseket éles helyzetben. A féktárcsákra kerülő víz ideiglenesen módosítja a fékerőt, így minden autómosás után érdemes egy fékpróbát tartanunk.